Co nového u hasičů

27. 6. 2014

O víkendu 17.  a 18. května jsme pořádali v Říčanech na tréninkovém ragbyovém hřišti   jarní kolo celostátní hry Plamen.  Účastnili se ho družstva mladých hasičů z celého okresu 

Praha -východ. Celkový počet soutěžících se vyšplhal  na dvě stovky. Mladí hasiči po dva dny soutěžili v hasičských dovednostech a v neděli předvedli královskou disciplínu - požární útok. Naše družstvo mladších žáků vybojovalo v nadupané konkurenci krásné šesté místo.   Po stránce organizační vše klapalo a tak jedinou komplikací bylo počasí, které o sobě dávalo vědět ve formě vytrvalého deště. Obrovský dík za pomoc při organizaci této akce patří městu Říčany, Rugby Clubu Mountfield Říčany za zapůjčení trénikového hřiště, technického zázemí a veškerou další pomoc. Dále pak Fotbalovému Klubu Říčany a SDH Všestary za pomoc s organizací a zapůjčení technického vybavení. Nesmíme zapomenout poděkovat ani pekařství  pana Davida Frydrycha, které pro všechny soutěžící ochotně připravilo nedělní snídani.

Bohužel, netušili jsme, že obrovskou pomoc, kterou nám říčanští ragbysté poskytli budeme mít možnost oplatit o necelý týden později. Jak již většina obyvatel Říčan ví, tak  v sobotu 24. května došlo krátce před  šestou hodinou večerní na Stadionu Josefa Kohouta v Říčanech k požáru šaten a technického zázemí ragbyového klubu. Poplach byl naší jednotce vyhlášen  přesně v 17:43. Shodou okolností se část naší jednotky nacházela poblíž naší zbrojnice, když se  právě vracela z oslav založení Sboru dobrovolných hasičů  v nedalekých Kolovratech, kde jsme vystavovali naší historickou techniku. Stačilo proto jen rychle dojet do naší zbrojnice, přesednout do naší cisterny a první Tatra tak byla hned venku. Následně jsme na místo dojeli s veškerou naší technikou. Tedy oběmi cisternami, dopravním a velitelským automobilem. Na místě jako první zasahovali profesionální hasiči z Říčan spolu s Policií a Zdravotnickou záchranou službou. Spolu s námi  přijeli pomáhat ještě dobrovolní hasiči z Mukařova. Byli to pro nás všechny velmi skličující pocity, vidět hořet "říčanské rodinné stříbro". Zejména když většina z nás se během svého života s místním Ragby klubem setkala a po určitou dobu i sžila. Stejně tak jsme byli zkroušení, když jsme během začátku zásahu spolu s ostatnímu pomáhali při evakuaci věcí z objektu a ze služebního bytu pana Miroslava Bureše, který nám o týden dříve obrovsky pomohl při organizaci soutěže.  Oheň se podařilo zlikvidovat až v pozdních nočních hodinách. Bylo nutné rozebrat střešní konstrukci, protože oheň se šířil nepřístupným podkrovím, kde se  nacházela skrytá ohniska. Po likvidaci požáru na místě zůstala část naší jednotky, která celou noc požářiště hlídala a monitorovala. Ta na místě setrvala až do deváté hodiny ranní, kdy se na místo dostavil vyšetřovatel hasičů a příslušníci kriminální policie, aby  provedli úkony směřující k zjištění příčiny požáru. Jednalo se o náročný zásah, kdy zasahující hasiči museli používat dýchací techniku. Došlo   i ke zranění jednoho z našich zasahujících hasičů, na kterého se  zřítil strop. Naštěstí se jednalo o lehčí zranění. Po té co byl vyšetřen přítomným lékařem mohl pokračovat v zásahu.

V neděli 1. června se na sokolském hřišti konal dětský den města Říčany. Zde jsme opět nemohli chybět. Předvedli jsme techniku, děti si vyzkoušeli hašení malého domečku a každý malý hasič od nás dostal za odměnu sladkou maličkost. V pátek 6. června jsme se tradičně účastnili Dne bez úrazů, který pro žáky třetích tříd říčanských základních škol  pořádá  Cesta integrace, o.p.s. Říčany. Dětem jsme předvedli naši techniku a vybavení, probrali jsme zásady správného  chování se zaměřením na prevenci a bezpečnost a děti si také mohli vyzkoušet obléci se do zásahových "bojáků" na čas. V ten samý den odpoledne jsme se vydali do Olivovny, kde jsme se  zúčastnili dětského dne, který Olivovna pořádala. V sobotu 7. června jsme se spolu Městskou policií Říčany vyrazili do Pacova, kde jsme techniku předvedli na dětském dni, který pořádal Osadní výbor Pacov. Počasí bylo více než letní a tak ke slovu opět přišla pěna  a  sprcha z vodní lafety. Ještě než jsme se odpoledne vydali do Pacova, tak byla naše jednotka povolána k požáru osobního vozidla do Říčanské ulice. V neděli 8. června jsme se předvedli na Marvánku, kde se konala akce Říčanský hafan. Krom našich vozidel jsme sebou vzali i motorový člun a malé návštěvníky jsme tak vozili po vodě. Do mateřské školy v Nupakách jsme se vydali v pondělí 9. června. Děti si opět prohlédli naší techniku, vyzkoušeli si hašení domečku ruční stříkačkou. V rámci bezpečnostně preventivní činnosti jsme si zopakovali  zásady bezpečného chování a na závěr jsme dětem předvedli hašení skutečného požáru, domečku z kartonových krabic. Každé dítě od nás opět dostalo sladkou drobnost a hasičskou omalovánku. V pátek  a v sobotu 6. a 7. června se také zástupci našeho sboru předvedli v Litoměřicích na Hasičských slavnostech, kde se  koná celorepublikový sraz hasičstva s výstavou historické hasičské techniky. Naši zástupci zde proto předvedli historickou techniku a náš historický prapor.    Na poli soutěžním jsme se za uplynulé období také činili. Naši borci vyrazili na soutěže v TFA - nejtvrdší hasič přežije, tzv. železný hasič.  18. května se vydali do Petrovic u Sedlčan aby si po absolvování náročné trati zkusili vyběhnout na místní rozhlednu. V  sobotu 7. června se naši "železňáci" vypravili pár kilometrů jihovýchodně aby poměřili sily na TFA Dobrovolný železný hasič Senohraby. Naše družstvo mladších žáků se v ten samý den rozjelo do Křížkového Újezdce na soutěž v požárním útoku  kde se umístilo na pátém místě. Zde rozhodovali skutečně jen vteřiny, naše děti od vítězství dělilo jen 8 vteřin.  Mladší žáky nyní čeká zasloužená prázdninová pauza a dalšímu tréninku se sejdou koncem prázdnin. Přesněji 21. srpna.  V našem sboru nemáme jen soutěžící, ale i excelentní rozhodčí.  Pana Jaroslav Svobodu, Vratislava Felderu, Miloše Hlínu a paní Ninu Šafránek Vaněčkovou, kteří během celého jara jezdili vykonávat funkci sudích na hasičské soutěže v blízkém i vzdálenějším okolí a dělali tak čest našemu sboru a našemu městu a patří jim za to velký dík.

 

Chcete li se o nás dozvědět více podívejte se na naše facebookové stránky, kde jsme začleněni jako Hasiči Říčany.

 

S přáním hezkých prázdnin

 

Filip Šilar, jednatel SDH  Říčany

 

 

NEBEZPEČNÝ HMYZ

Informace pro obyvatele Říčan a pod ně příslušných obcí

 Jednotka sboru dobrovolných hasičů (JSDH) města Říčany je  vybavena odpovídajícími technickými prostředky, které umožňují bezpečně provést zásah proti nebezpečnému hmyzu. Proto je na tomto místě třeba zmínit možnost, kterou nabízíme našim občanům v případě nutnosti řešení tohoto problému.Vzhledem ke specifikaci tohoto druhu zásahů, je s výhodou provádět tyto zásahy ve večerních hodinách, kdy nebezpečný hmyz je ve svém hnízdě a poletováním zbytečně neohrožuje zasahující hasiče a ostatní občany. Vzhledem k nákladům představujícím  pořízení potřebného insekticidního prostředku, který je nutný k provedení zásahu,  jsme nuceni požádat občany o finanční spoluúčast. Cena  námi používaného a osvědčeného  spreje  činí 150,- Kč.

Vedení města Říčany se tak ve spolupráci s JSDH snaží zabezpečit maximální bezpečnost pro své obyvatele.

Proto bez obav kontaktujte velitele JSDH, pana Petra Hněvsu na telefonním čísle 603 470 787.

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena