Co nového u hasičů

31. 12. 2014

www.sdhricany.wz.cz

V sobotu 22. listopadu se ve školní jídelně v Sokolské ulici konala naše výroční valná hromada. Přivítali jsme zde naše vzácné hosty, a to zástupce okolních Sborů dobrovolných hasičů, Okresního sdružení hasičů Praha-východ, Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje a zástupce města Říčany v čele se starostou města panem Vladimírem Kořenem. Na výroční valné hromadě jsme se ohlédli za uplynulým rokem a nastínili plány na rok příští. O kulturní zpestření se postaraly naše děti, když všem přednesly hasičskou básničku. Odměnou jim bylo předání jejich vlastního hasičského praporu. Rok 2014 byl pro nás volební. Na příštích pět let tak bylo zvoleno představenstvo sboru, kde v čele stanul staronový starosta pan Petr Hněvsa, a stejně tak do funkce velitele byl zvolen pan Josef Kudrna. Došlo i na předání čestných uznání okrsku a předání odznaků odbornosti hasič III. a strojník. Na závěr bylo připraveno občerstvení v podobě guláše, po kterém následovalo neformální posezení. V prosinci jsme byli k vidění každou adventní neděli na Masarykově náměstí, kde jsme zajišťovali asistence při předvánočních setkáních. Ve čtvrtek 5. prosince jsme se navíc účastnili i Čertova reje, rovněž na Masarykově náměstí.

 

Naše jednotka zasahovala v uplynulém období třikrát. 
V sobotu 29. listopadu byla povolána k požáru střechy do autosalonu v Nupakách. Cestou k zásahu však byla odvolána. V neděli 30. listopadu jsme vyjeli k rodinnému domu do Pacova, kde došlo k požáru komínového tělesa. V pondělí 1. prosince zasáhla celou republiku kalamita ledovky. Naše jednotka proto držela pohotovost na základně. V rámci ní byla vyslána k odstranění padlého stromu mezi Křenicí a Nedvězím. Celkový počet zásahů se tak za letošní rok vyšplhal na číslo 50. Při našich akcích pro veřejnost jsme se během roku opakovaně setkávali s dotazy, jak jako jednotka fungujeme, kde sloužíme, kolik si za zásahy vyděláme. Tak tedy: Jednotka sboru dobrovolných hasičů (JSDH) Říčany je zařazena do kategorie jednotek požární ochrany III., což znamená, že musí vyjet do deseti minut od vyhlášení poplachu a zasahuje nejen v našem městě, ale v celém našem hasebním obvodu. Zřizovatelem JSDH města Říčany je město Říčany. Veškerá technika a věcné prostředky požární ochrany jsou majetkem zřizovatele. To tedy znamená, že všechna vozidla, cisterny, čerpadla, hadice, žebříky, přilby, oblečení a obutí hasičů, vysílačky a veškeré další vybavení, které hasiči mají a používají, patří městu Říčany. V současné době má naše JSDH ve výbavě čtyři vozidla. Dvě cisternové automobilové stříkačky, jednu na podvozku Tatra 815 a druhou na podvozku Tatra 148. Dále pak dopravní automobil na podvozku Avia a velitelský automobil Škoda Felicia. Požární technika, výzbroj a výstroj jsou uloženy v hasičské zbrojnici umístěné v Březinově ulici 1650 (areál Na Fabiáně). Členové jednotky nedrží na hasičské zbrojnici trvalou pohotovost. V případě vyhlášení poplachu je členům jednotky rozeslána SMS, která na jejich mobilních telefonech aktivuje aplikaci, jež zajistí prozvánění telefonu do té doby, než na něj člen jednotky zareaguje. Poté se dostupní členové jednotky dostaví do zbrojnice, kde se převlečou do zásahového obleku a následně vyjíždí k zásahu. Mohlo by se to jevit jako jednoduché, ale je třeba si uvědomit, že naše jednotka musí zajistit výjezd minimálně jednoho družstva a v kteroukoliv denní i noční dobu. To v sobě nese potřebu domluvy členů jednotky navzájem a mnohdy i omezení soukromých aktivit jednotlivých členů. Členové jednotky nevykonávají jen činnost při zásahu. Během roku musí absolvovat různá školení. Účastní se různých asistencí, akcí pro veřejnost, ukázek v mateřských školách a podobně. Dále pak provádějí údržbu a opravu techniky, úklid garáže a zbrojnice, různé hospodářské práce a podobně. Například během prosince členové naší jednotky ukázali, že neumí jen hasit, ale ovládají i všestranné činnosti. V naší garáži postavili patrovou nástavbu, která bude sloužit k lepšímu uspořádání celého prostoru a k uložení věcných prostředků a vybavení. Při této výstavbě odpracovali zdarma desítky hodin, a to mnohdy až do pozdní noci.

A kolik si za to vše vyděláme? Odpověď zní: nic. Všichni členové jednotky vykonávají svoji činnost zcela dobrovolně a bez nároku na jakoukoliv finanční odměnu. Jedinou odměnou jim je pocit z dobře odvedené záslužné práce a pocit správného říčanského patriotismu. V souvislosti s probíhající topnou sezonou musíme ještě jednou připomenout všem, kteří ve svých domácnostech používají lokální spotřebiče paliv, aby nezapomněli na vyčištění spalinových cest a jejich následnou kontrolu odbornou firmou. Lhůty čištění a kontrol jsou stanoveny následovně:spotřebiče paliv do 50 kW včetně: Tuhá paliva: čištění spalinové cesty 3x ročně (sezonní provoz 2x ročně), kontrola spalinové cesty 1x ročně. Kapalná paliva: čištění spalinové cesty 3x ročně, kontrola spalinové cesty 1x ročně. Plynná paliva: čištění spalinové cesty 1x ročně, kontrola spalinové cesty 1x ročně. Výběr pevných (tuhých) znečišťujících částí a kondenzátů u všech spotřebičů do 50 kW včetně 1x ročně.

Závěrem si všechny dovolíme srdečně pozvat na náš tradiční hasičský bál, který se bude konat v sobotu 7. února od 20.00 v Kulturním centrum Labuť. K tanci a poslechu bude hrát oblíbená hudební skupina VAT. Předprodej vstupenek bude probíhat od 30. 1. v prodejně potravin Rathouský v ulici 17. listopadu (mezi Komerční bankou a Pekařstvím Frydrych).

 

S přáním mnoha zdraví a úspěchů v roce 2015

Filip Šilar, jednatel SDH Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena