Co nového u hasičů

29. 5. 2015

www.sdhricany.wz.cz

Sobota 2. května 2015 se pro náš sbor stala významným dnem. Našemu členovi Dominiku Pokornému byla udělena medaile za záchranu života. Slavnostní akt se konal v zámku v Přibyslavi. Dominiku Pokornému a dalším oceněným hasičům předal medaile a věcné dary osobně starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SHČMS) Karel Richter, ředitel Centra hasičského hnutí Jiří Pátek, starostka Okresního sdružení SHČMS Markéta Hrušková a zástupci našeho sboru.

Připomeňme si, co uděleni medaile předcházelo.

 

22. února 2013 odpoledne jel Dominik Pokorný svým soukromým vozem z Říčan směrem na Kutnou Horu. U odbočky na Tehov došlo k vážné dopravní nehodě dvou osobních automobilů. Pan Pokorný u nehody ihned zastavil a začal poskytovat potřebnou pomoc. Spolu s další řidičkou, která rovněž zastavila, přivolali profesionální pomoc. Vozidlo, ve kterém zůstala uvězněna zraněná osoba, začalo hořet. Proto okamžitě použil hasicí přístroj ze svého vozu, oheň zlikvidoval, vyprostil zraněnou osobu z vozidla a do příjezdu zdravotnické záchranné služby a profesionálních hasičů jí poskytoval potřebnou první pomoc. Svým příkladným postojem a zachováním si chladné hlavy zabránil vzniku značných hmotných škod a zachránil lidský život. Medaile za záchranu života mu tak právem náleží. Svým příkladným postojem v těžké situaci a zachováním si chladné hlavy v rozhodujícím okamžiku zabránil vzniku značným hmotným škodám a uchránil hodnotu z nejvyšších - lidský život.

Jaro je období, kdy vyrážíme na návštěvy do mateřských škol. Letos jsme poprvé zavítali do MŠ Landie, a to ve středu 22. dubna. Dětem jsme ukázali naši techniku a vybavení, zopakovali jsme si zásady bezpečného chování a děti si mohly vyzkoušet hašení domečku z ruční stříkačky.

Na závod TFA – nejtvrdší hasič přežije – se do Nové Vsi se v sobotu 25. dubna vydala naše členka Nikol Vyhlídalová, která v těžkých podmínkách a v nabité konkurenci získala krásné třetí místo. Stejně tak na závody v disciplínách TFA v sobotu 9. května vyrazili do Mrače u Benešova naši železní hasiči Jakub Kratochvíl, Dominik Pokorný a opět Nikol Vyhlídalová, aby poměřili síly a zajistili si postup v Dräger lize 2015, která vyvrcholí v září v Říčanech.

Předposlední dubnovou sobotu se potom pro náš okrsek uskutečnilo odborné školení preventistů ve Svojšovicích. I náš sbor sem vyslal svého zástupce, který školení úspěšně absolvoval a obhájil odznak preventisty.

Jako každý rok jsme také prováděli asistenci při pálení čarodějnic na Marvánku. Letos měla asistence trochu akčnější průběh, neboť celá akce byla narušena opilými výtržníky, kteří začali bezdůvodně napadat ostatní účastníky akce. Naši členové tak museli poskytnout zraněným osobám první pomoc a následně je předat do péče Zdravotnické záchranné služby. Poté spolupracovali s Policií ČR a Městskou policií Říčany při vyhledávání podezřelých výtržníků.

Od 30. dubna do 3. května se část naší jednotky vydala na praktický výcvik do Lutové. Kromě výcviku a fyzické přípravy jsme zde prováděli i hospodářské a údržbářské práce, abychom rekreační objekt města Říčany připravili na nadcházející sezonu.

Odpoledne 7. května jsme se na Masarykově náměstí zúčastnili pietní vzpomínky u příležitosti 70. výročí ukončení 2. světové války. Naši členové zde spolu se zástupci dalších říčanských spolků a organizací drželi čestnou stráž.

V pátek 8. května jsme s naší technikou vyrazili do Kolína na 19. ročník Dne záchranářů. K vidění byla naše cisterna Tatra 815 a náš agregát na výrobu lehké pěny, který se postaral o radost nejmenších návštěvníků.

V sobotu 9. května jsme potom přijali pozvání na účast při oslavách 130 let založení Sboru dobrovolných hasičů v Průhonicích. Zde mohli návštěvníci vidět také naši historickou techniku, a to koňskou stříkačku a přívěsnou stříkačku od firmy Vystrčil.

Naše jednotka zasahovala v uplynulém období jednou, a to dopoledne 14. května při požáru travnatého porostu v Jažlovicích, který před naším příjezdem stihli uhasit profesionální hasiči.

 Také naši žáci již začali pilně trénovat na jarní kolo soutěže Plamen. O tom, jak se jim daří, vás budeme dále informovat.

 

                                                                 Filip Šilar, jednatel SDH Říčany, hasici@ricany.cz

 

 

 

OBTÍŽNÝ HMYZ

Informace pro obyvatele Říčan a pod ně příslušných obcí

 Jednotka sboru dobrovolných hasičů (JSDH) města Říčany je  vybavena odpovídajícími technickými prostředky, které umožňují bezpečně provést zásah proti obtížnému hmyzu. Proto je na tomto místě třeba zmínit možnost, kterou nabízíme našim občanům v případě nutnosti řešení tohoto problému.Vzhledem ke specifikaci tohoto druhu zásahů, je s výhodou provádět tyto zásahy ve večerních hodinách, kdy obtížný hmyz je ve svém hnízdě a poletováním zbytečně neohrožuje zasahující hasiče a ostatní občany. Vzhledem k nákladům představujícím  pořízení potřebného insekticidního prostředku, který je nutný k provedení zásahu,  jsme nuceni požádat občany o finanční spoluúčast. Cena  námi používaného a osvědčeného  spreje  činí 180,- Kč.

Vedení města Říčany se tak ve spolupráci s JSDH snaží zabezpečit maximální bezpečnost pro své obyvatele.

Proto bez obav kontaktujte velitele JSDH, pana Petra Hněvsu, na telefonním čísle 603 470 787.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena