Co nového u hasičů

19. 8. 2015

www.sdhricany.wz.cz

V druhé polovině června jsme se účastnili několika akcí pro veřejnost.

 Ukázku hašení jsme předvedli v sobotu 20. června na zámku v Nebřenicích.

V ten samý den se  naši žáci vydali na oslavy založení SDH v Benicích, kde předvedli ukázku požárního útoku.

 V neděli 21. června jsme byli k vidění na dětském dnu na ragbyovém hřišti.

Další sobotu jsme s naší technikou vyrazili do Tuklat, kam jsme byli pozváni na oslavy založení tamějšího sboru.

 A v sobotu 4. července jsme ve Všestarech, spolu s místními hasiči, předvedli ukázku hašení pro děti z dětského domova.

  Průběh letošního léta potrápil snad všechny obyvatele naší republiky a zejména pak hasiče. Extrémně teplé počasí, dlouhodobé sucho a mnohdy silný vítr se podepsal na vzniku mnoho požárů. Takové nasazení jako letos nikdo z nás nepamatuje mnoho let nazpět.  Naše jednotka zasahovala od konce června do první poloviny srpna u 43 zásahů. Ve 22 případech byla povolána k likvidaci obtížného hmyzu na území Říčan. Jednou vyjela k planému poplachu.  Dvakrát byla povolána jako záloha na stanici profesionálních hasičů v Říčanech, kteří zrovna zasahovali u rozsáhlých požárů v okolí. A v dalších případech vyjížděla k požárům v Říčanech  v blízkém i vzdálenějším okolí.

 K prvnímu požáru lesa u Velkých Popovic vyjela 20.července a do 13. srpna (uzávěrka Říčanského kurýra) jich měla na kontě 19. Na přelomu prázdnin vyjížděla k požárům i několikrát denně a některé požáry se hasili i několik desítek hodin. Ve většině případů se na hašení podílelo mnoho dalších jednotek z okolí a ve dvou případech byl k hašení povolán i vrtulník s bambi vakem . Přičemž u jednoho z nich  zasahovali dva vrtulníky současně.

21.7. byla naše jednotka povolána k požáru pole za Marvánkem.

22. 7. hořel les u Strašína.

 O den později hořel les u starého koupaliště v Říčanech. Jednalo se požár většího rozsahu v nepřístupném terénu. Proto bylo povoláno mnoho dalších jednotek z okolí a s hašením pomáhal i vrtulník. Po likvidaci požáru naše jednotka prováděla dohlídku požářiště do druhého dne.  

25.7. byla  jednotka povolána k požáru odpadu u nádraží.

26. 7. se jednalo o požár porostu v Říčanech.

28.7. vyjela jednotka k velkému požáru stohu balené slámy a zemědělského stroje u Nupak. Zde zasahovalo mnoho  dalších jednotek z okolí. Velitel zásahu následně rozhodl, že se stoh nechá kontrolovaně dohořet. Naše jednotka proto na místě prováděla dohlídku po dobu dvou dnů.

30.7. hořel les opět u Strašína.

Ke dvěma požárům jsme vyjeli 31.7., nejprve odpoledne k požáru lesa u Dolní Lomnice, kam jsme byli povoláni jako posila. A následně v podvečer do Říčan k požáru porostu.

3.8. jsme zasahovali u požáru porostu v Říčanech. 

5.8. hořeli balíky slámy poblíž Kuří.

6.8. se jednalo o požár porostu v Říčanech.

7.8. jsme byli povoláni k rozsáhlému požáru lesa u Světic. Již při cestě k zásahu bylo zřejmé, že se jedná o požár velkého rozsahu. Postupně byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu. Požár zasáhl území o rozloze 6-ti hektarů v obtížně přístupném terénu. Povoláno bylo celkem 18 jednotek ze Středočeského kraje a z Prahy. Nasazeno bylo několik desítek hasičů a cca 30 kusů techniky. S hašením pomáhali současně dva vrtulníky s bambivakem.  Jednalo se o požár na který bylo  potřeba velké množství vody. Proto byla zřízena dvě čerpací stanoviště na okolních rybnících a voda se k zásahu musela dovážet kyvadlovou dopravou. Zásah trval několik hodin a po jeho zdolání na místě zůstala naše jednotka, která po dvou dní na požářišti prováděla dohlídku.

V neděli 9.8., dvě  hodiny po návratu ze Světic byla naše jednotka povolána k dalšímu požáru lesa u Olivovny. Po jeho uhašení se naše jednotka vrátila na základnu, aby o několik hodin později vyjela ke Kuří na požár porostu, který hořel na třech místech současně.

10.8. hořel porost  v aleji mezi Radošovicemi a Březím.

11.8. byla povolána jako záloha na stanici profesionálních hasičů v Říčanech.

A 13.8. vyjela k požáru lesa poblíž autobusové točny v Říčanech a následně k požáru lesa u Tehovce. 

Členové naší jednotky tak během prázdnin strávili při zásazích mnoho hodin a dní. To vše zcela zdarma bez nároku na odměnu. Mnozí si  ve svém zaměstnání brali dovolenou aby zajistili akceschopnost jednotky. Někteří na svojí plánovanou dovolenou vůbec neodjeli jen aby byli k dispozici v případě vyhlášení poplachu. Někteří omezili své soukromé aktivity aby byli v dosahu a někteří chodili do svého zaměstnání, přes  noc hasili, nebo prováděli dohlídku požářiště a ráno šli opět do zaměstnání. Během prázdnin si naši hasiči museli odpustit takovou záležitost, která k létu patří,  jako třeba večerní posezení s přáteli u piva či sklenky vína, neboť by nebyli schopni realizovat výjezd.    

Za svojí práci, kterou zdarma poskytují městu, jeho obyvatelů a celému okolí si naši dobrovolní hasiči zaslouží uznání a veliké díky.

Závěrem bychom vás rádi všechny pozvali v sobotu 5. 9. před budovu Alfa Tower na Černokostelecké ulici v Říčanech. Zde se od 9 hodin utkají nejtvrdší z nejtvrdších hasičů o vítězství v soutěži TFA Říčany (nejtvrdší hasič přežije). Tato soutěž je zároveň zakončením středočeské Dräger ligy v TFA. A v sobotu 26. 9. se na stejném místě, rovněž od 9 hodin, uskuteční úplné zakončení Dräger ligy v TFA, kdy se do Říčan sjedou nejtvrdší hasiči z několika krajů. Na všechny diváky a příznivce tohoto náročného odvětví hasičského sportu se těšíme.

 

                                                                                        Filip Šilar, jednatel SDH Říčany 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena