Co nového u hasičů

2. 10. 2015

www.sdhricany.wz.cz

Ve středu 19.8. se nám dostalo velikého ocenění. Na zasedání zastupitelstva města Říčany jsme obdrželi poděkování  a členové naší jednotky byli dohromady  odměněni finančním darem ve výši 50 000,- Kč,  jako vyjádření díků za náročné zásahy během léta. Zastupitelstvo města Říčany rovněž  odsouhlasilo mimořádnou finanční injekci pro naší jednotku ve výši 280 000,-Kč určenou na nutnou obnovu výzbroje a výstroje a na opravu techniky, na které se během náročných zásahů projevili některé závady. Chtěli  bychom  zde poděkovat celému zastupitelstvu města Říčany  za poskytnutý finanční dar a za moudré rozhodnutí o uvolnění finančních prostředků na dovybavení jednotky a opravy techniky, která bude nadále sloužit všem obyvatelům Říčan a okolí.

V úterý 8. 9. byl zástupce našeho sboru, spolu se zástupci všech sborů, kteří zasahovali u rozsáhlého požáru lesa u Světic, pozván na slavnostní setkání do pivovaru ve Velkých Popovicích. V rámci setkání zástupců sborů proběhlo i velmi příjemné a emotivní setkání s americkým hasičem Tiernachem Cassidym, který zasahoval 11.9. 2001 při útocích na Světové obchodní centrum v New Yorku a při zásahu ztratil všechny členy své jednotky. V rámci setkání, které Velkopopovický pivovar připravil proběhla exkurze pivovaru a jednotlivé sbory obdrželi dárkový poukaz na sud popovického piva. Chtěli bychom tímto za tento dar Velkopopovickému pivovaru velmi poděkovat.

 

A v pátek 11.9. byli členové naší jednotky pozváni do Kulturního centra Labuť kde se konala akce "Říčany vzdávají hold". Jednalo se o děkovnou akci pro sbory dobrovolných a profesionálních  hasičů, policii a zdravotnickou záchrannou službu z Říčan a okolí za to, jak pomáhají lidem v našem kraji u různých událostí a především za to, jak zasahovali u velkých srpnových požárů. Pro všechny bylo připraveno malé občerstvení a upomínkový přívěšek který připomíná letošní náročné léto. Za zorganizování akce bychom rádi poděkovali vedení města Říčany, zejména pak panu starostovi Vladimíru Kořenovi, paní místostarostce Haně Špačkové, slečně Tereze Broukalové a panu Aleši Matouškovi, kteří se velkou měrou na celé akci podíleli.

Ještě v závěru prázdnin a začátkem září naše jednotka vyjela k několika zásahům. Desetkrát byla povolána k likvidaci obtížného hmyzu v Říčanech. K požáru, který se následně ukázal  jako planý poplach jsme vyjeli 28. 8. do Světic.

5. 9. jsme zasahovali u požáru odpadu ve Šroupově ulici.

8.9. jsme byli povoláni ke dvěma požárům, nejprve ráno k požáru do haly skladu v Nupakách a večer k požáru porostu u sportovní haly. 

29. 8. se naše soutěžní družstva vydala do Radějovic na soutěž v požárním útoku. Zde se vyznamenali zejména naše dvě družstva mladších žáků, která obsadila velmi pěkná místa třetí a čtvrtá místa z celkových sedmi soutěžících družstev. A v konkurenci pěti soutěžních družstev vybojoval náš tým mladších mužů stříbrnou  medaili.

 

Naši závodníci v disciplínách TFA - nejtvrdší hasič přežije se 22.8. vydali do Velkého Zboží aby si  za závodili v náročné soutěži a připravili se na soutěž ještě tvrdší, která se konala o 14 dní později v Říčanech. 4.9. se totiž před budovou Alfa Tower konala soutěž TFA Říčany.  Soutěž byla rovněž zakončením středočeské části Dräger ligy v disciplínách TFA. Po absolvování náročné trati kde museli závodníci  např. přenášet 20 kg. kanystry, rozvinout a smotat hadice, nebo přenést 70.-ti kg figurínu a po té  vystoupat do posledního patra budovy a to vše s nasazeným dýchacím přístrojem a hadicí jako zátěž. Soutěž se povedla na výbornou a jako závodníci se jí účastnilo i několik členů našeho sboru.

 

V sobotu 12.9. se jedno naše družstvo vydalo do Mukařova kde se konala tradiční soutěž Za tři rohy. Na jednotlivých stanovištích se zde musí soutěžící přednést své znalosti a dovednosti. Jedná se například o práci s motorovou pilou, zásah u dopravní nehody, zdravovědu , nebo taktiku zdolávání požáru. V silné konkurenci obsadilo naše družstvo čtvrté místo.

V neděli 13.9. se část naší jednotky vydala do Kolína kde na Labi proběhla praktická část školení pro získání osvědčení Vůdce  malého plavidla.

                                                                                                  Filip Šilar,

 jednatel SDH Říčany

                                                                                                                hasici@ricany.cz

 

Poděkování rozhodčím

Velké poděkování patří rozhodčím z SDH Říčany - Vratislavu Felderovi, Jaroslavu Svobodovi a Miloši Hlínovi za velkou pomoc během celého ročníku Dětské hasičské ligy. Děkujeme, že jste vždy ochotně přijeli na každou soutěž a pomohli svou prací k hladkému průběhu celé této akce.

                                                                         Nina Šafránek, starostka okrsku č. 3 Modleticko

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena