Co nového u hasičů

30. 10. 2015

hasici@ricany.cz, https://www.facebook.com/hasici.ricany

V sobotu 19. září jsme se vydali na koupaliště Jureček, kde se konalo tradiční Loučení s indiánským létem. My jsme sebou přivezli náš motorový člun a malé účastníky jsme zde vozili na vodě. O jízdy byl veliký zájem, a tak trvalo několik hodin, než jsme povozili všechny zájemce. 

V sobotu 26. září jsme se spolupodíleli na organizaci Finále Dräger ligy 2015 v disciplínách TFA. Závod se po celý den konal u budovy Alfa Tower na Černokostelecké ulici. Předvedli se zde nejlepší "železní hasiči" ze tří krajů, kteří ukázali své síly a vytrvalost. Po absolvování náročné trati ještě předvedli výstup do osmého patra budovy. A to vše s nasazeným dýchacím přístrojem.

V pondělí 28. září jsme zajišťovali asistenci na hudebním festivalu 333 folkových minut v Říčanech, který se konal v areálu Olivovy léčebny.

V sobotu 3. října se naše družstvo žáků vydalo do Struhařova na závody požárnické všestrannosti. Soutěže se účastnily hlídky mladých hasičů z celého okresu Praha východ. Mladí hasiči zde plnili různé úkoly. Předvedli střelbu ze vzduchovky, šplh na laně, orientaci v terénu, zdravovědu a další. V konkurenci 29 soutěžících se našim mladým hasičům podařilo obsadit 8. místo. Opět jsme pro ně zajistili na zimní tréninky tělocvičnu v ZŠ Nerudova. Budeme tak mít lepší podmínky pro přípravu na jarní uzlování i kolo hry Plamen a další soutěže.

Sobota 10. října patřila každoročnímu praktickému školení hasičských družstev okrsku číslo 3 Modleticko, tzv. Floriánku. Naše družstvo obsadilo v soutěži, s níž se pojí toto školení, první místo z celkových devíti startujících. V rámci tohoto praktického školení museli účastníci předvést své znalosti a dovednosti v různých disciplínách. Jednalo se o zdravovědu, znalosti radiokomunikace a radiového provozu, fyzický test, řezání motorovou pilou, teoretické znalosti v oblasti bojového řádu, sebejištění, slaňování a další. Disciplínu zdravovědy opět zajišťovaly naše zkušené členky, které účastníkům přichystaly překvapení v podobě topící se osoby, pro kterou museli hasiči skutečně doplavat v rybníku a následně provádět resuscitaci.

Naše jednotka zasahovala ve třech případech. 18. září byla povolána k likvidaci obtížného hmyzu v Říčanech. 21. září vyjela k lesnímu požáru na Strašín, který vznikl pravděpodobně jako následek dětské hry, a 22. září zasahovala v Čechově ulici u požáru nízké budovy.  

V souvislosti s  nadcházející topnou sezónou musíme připomenout všem, kteří ve svých domácnostech používají lokální spotřebiče paliv, aby před zahájením topné sezóny nezapomněli na vyčištění spalinových cest a jejich následnou kontrolu odbornou firmou.  Touto problematikou se podrobně zabývá Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., ze dne 1. 3. 2010, o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Jsou zde přesně stanoveny lhůty čištění a kontrol pro jednotlivé spotřebiče paliv. Z těch nejzákladnějších vybíráme:

Spotřebiče paliv do 50 kW včetně. Tuhá paliva: čištění spalinové cesty 3 x ročně (sezónní provoz 2x ročně), kontrola spalinové cesty 1x ročně. Kapalná paliva: čištění spalinové cesty 3 x ročně, kontrola spalinové cesty 1x ročně.  Plynná paliva: čištění spalinové cesty 1 x ročně, kontrola spalinové cesty 1x ročně. Výběr pevných (tuhých) znečisťujících částí a kondenzátů u všech spotřebičů do 50 kW včetně 1x ročně.

Spotřebiče paliv nad 50 kW. Tuhá paliva: kontrola a čištění spalinové cesty 2x ročně, výběr pevných (tuhých) znečisťujících částí a kondenzátů 2x ročně, čištění spotřebiče paliv 2x ročně. Kapalná a plynná paliva: kontrola a čištění spalinové cesty 1x ročně, výběr pevných (tuhých) znečisťujících částí a kondenzátů 1x ročně, čištění spotřebiče paliv minimálně dle pokynů výrobce.

 Nepodceňujte jednoduchou prevenci, která dokáže zabránit velkým škodám.

Více se o nás můžete dozvědět na našem facebookovém profilu, kde jsme začleněni jako Hasiči Říčany.

Filip Šilar, jednatel SDH Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena