Co nového u hasičů

27. 11. 2015

www.sdhricany.wz.cz

Tak jako se začátkem října naši žáci vydali na Závody požárnické všestrannosti,tak se zase naopak  naše družstvo dospělých 24. října vydalo do Doubku, kde se konaly Závody požárnické všestrannosti dospělých. Jako rozhodčí se na této soutěži představili děti. V silné konkurenci jsme obsadili čtvrté místo.

31. října jsme vyrazili do Dolínku na tradiční noční soutěž v hasičských disciplínách. Z devatenácti startujících jsme obsadili osmé místo. Již tradičně na této soutěži zajišťujeme disciplínu zdravovědy.

Naše jednotka v uplynulém období zasahovala u několika událostí.

Ve čtvrtek 29. října jsme se účastnili taktického cvičení, které prověřilo součinnost se všemi složkami Integrovaného záchranného systému. Jeho námětem byl útok aktivního střelce v ZŠ U Říčanského lesa. Cvičení trvalo několik hodin a  my jsme tak měli možnost vyzkoušet si záchranu a evakuaci postižených. Velmi přínosným faktem bylo, že jsme si v praxi ověřili úroveň komunikace a  spolupráce s ostatními  hasiči, policií, zdravotnickou záchrannou službou a stejně tak i s orgány místní samosprávy.

K požáru osobního automobilu jsme byli povoláni v podvečer 2. listopadu. V Bezručově ulici došlo k požáru osobního automobilu během jízdy. 

5. listopadu jsme byli, krátce po půlnoci, povoláni k požáru několika automobilů do Průhonic. Před místním hotelem začalo hořet několik automobilů a požár se rozšířil i na konstrukci hotelu. Na místě jsme zasahovali přes tři hodiny a zásah musel probíhat v dýchacích přístrojích.

V sobotu 7. listopadu, okolo třetí hodiny ráno jsme byli povoláni k požáru bytu v Mlýnské ulici.

Třikrát jsme byli, s naší cisternou, povoláni do zálohy na stanici  profesionálních hasičů v Říčanech. V rámci této zálohy jsme v úterý 10. listopadu vyjeli do Mirošovic k požáru porostu. V rámci zálohy na stanici profesionálních hasičů jsme absolvovali i několik školení, které pro nás profesionální hasiči připravili. Vyzkoušeli jsme si  používání protichemických obleků, záchranu postiženého ze zasaženého prostoru a následnou dekontaminaci ve speciální sprše.  Dále jsme absolvovali  rozsáhlé školení první pomoci se zaměřením na pomoc při dopravních nehodách. Získané znalosti jsme si hned prakticky vyzkoušeli přímo s využitím vyprošťovacího automobilu. Školení v rámci zálohy bylo velmi přínosné a profesionálním hasičům za něj patří veliký dík.

Koncem října jsme v naší garáži přivítali novou posilu naší techniky. Mezi naše cisterny zaparkoval smykový nakladač.  Záměr zakoupit smykový nakladač pro účely zefektivnění zásahu a ulehčení prací při likvidaci mimořádných událostí se v našich hlavách vedl od roku 2002 a bleskové záplavy v roce 2013 tuto myšlenku jen podpořili. Poděkováni patří Středočeskému kraji, u kterého jsme obstáli se žádosti o dotaci a samozřejmě patří poděkovaní Městu Říčany, které dofinancovalo zbytek investice. Máme tak další prostředek se kterým  můžeme efektivně zasahovat v Říčanech a blízkém i vzdálenějším okolí.

V souvislosti s nadcházejícími silvestrovskými oslavami musíme upozornit na zvýšené riziko vzniku požárů při odpalování zábavné pyrotechniky. Proto všechny prosíme, aby při silvestrovských oslavách přistupovali k dané problematice rozumně a při odpalování zábavné pyrotechniky zvolili vhodné odpaliště.

S přáním klidných Vánoc

 

Filip Šilar, jednatel SDH Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena