Co nového u hasičů

31. 3. 2023

Milí příznivci našeho sboru,

v půlce března si s námi počasí pěkně hrálo a chvílemi to vypadalo, že se nám ještě vrátí zima i se sněhovou nadílkou. Naštěstí pro nás, se počasí umoudřilo a my již můžeme pomalu trénovat venku a věnovat se opět aktivnímu tréninku s vodou. Kromě hasičských útoků, trénujeme na soutěže ZPV (Závod Požárnické Všestrannosti neboli Hra Plamen) nebo například učíme naše nejmladší uzly, které uplatní na soutěžích, jako například 25.2., kdy jsme byli na Zaječovském uzlování. Jelikož je v Zaječově sál v rekonstrukci pořádali soutěž ve vedlejší vsi, a to v Těních, které se nachází na samém okraji Plzeňského kraje. Byla zde velmi velká konkurence, a to zejména od místních sborů, kteří jak bylo vidět žijí uzlováním. Soutěže se zúčastnilo přes 150 závodníků a závody se tak od ranních hodin protáhli až do odpoledne. Za náš sbor jsme měli zástupce v přípravce, mladších a starších žácích. Úspěšná byla přípravka, která si odvezla krásné 3. místo, a to ve štafetě. V dalších kategoriích jsme se ve štafetě nebo jako jednotlivci sice přiblížili stupňům vítězů, ale nakonec jsme na něj nedosáhli. Každopádně neklesli jsme namysli a 11.3. jsme vyrazili na uzlování ve Škvorci, kde dorost dosáhl na skvělé 2. místo. Všem velice gratuluji k úspěchu a k získaným zkušenostem. Pokud mohu prozradit, tak se již rýsuje plán na uzlování v Říčanech, tak sledujte náš FB nebo webové stránky.

Jednotka byla taktéž aktivní i přesto, že od posledního článku jsme měli jen jeden výjezd, kdy jsme 2.3. jeli k požáru travního porostu. Zasažena byla větší plocha a bylo nutné delší hadicové vedení, z tohoto důvodu se použil tzv. „Déčkový program“. Ten je velmi efektivní a při manipulaci je výrazně lehčí než hadice typu „C“, která se používá velmi často. Pro porovnání má hadice „C“ průměr 52 mm a při délce 20 metrů váží přibližně 42 kg. Oproti tomu hadice „D“ má průměr 25 mm a při délce 20 metrů váží pouhých cca 10 kg. Pro dohašování a menší požáry je tedy vhodnější „Déčko“. Pravidelně se věnujeme údržbě techniky, majetku a samozřejmě také i školení. Dne 4.3. se velitelé z naší jednotky společně s veliteli dalších sborů zúčastnili školení na HZS Říčany. Kromě teoretické části zde byla i část praktická na které jsme představili naše protipovodňové zábrany. Ty mnohé velice zaujali, a to především tím, jak za velmi krátký čas lze efektivně postavit delší úsek bez větší námahy v porovnání s použitím pytlů s pískem.

Závěr dubna patří velmi oblíbené Svatojakubské noci, kdy se u táboráku společně setkávají přátelé a rodina a opékají buřty. Pokud se rozhodnete, že namísto opékání buřtů uděláte oheň o něco větší anebo rovnou vatru, tak mějte namysli, že je vždy lepší takovéto pálení nahlásit, přes formulář, na který se dostanete přes naše webové stránky. Velmi důležité je také mít po ruce vždy nějaké prostředky na zabránění nechtěnému rozšíření. Ať se vám vše daří a ve zdraví si užijete dubnové dny.

 

David Pojezný (jednatel SDH Říčany)

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena