Co nového u hasičů

30. 5. 2014

Letošní studené jaro prozatím moc nepřálo k činnostem konaným pod širým nebem. Někdy nám počasí dokonce úplně změnilo plány. V sobotu 26. dubna se měla v Herinku  konat každoroční soutěž  hasičských družstev v  hasičské všestrannosti Floriánek, na kterou jsme se připravovali.  V pátek 25. dubna se však nad Herinkem přehnala prudká průtrž mračen a obec zasáhly bleskové záplavy. A tak místo na soutěž se náš sbor vydal na celou sobotu do Herinku odklízet a oplachovat nánosy bahna z domů, ulic a  silnic.  Spolu s námi zde pomáhalo  mnoho  dalších  sborů z okolí. Tradičně jsme prováděli asistenci při pálení čarodejnic. O Filipojakubské noci jsem byli k vidění na Marvánku, ve Strašíně a u  klubovny skautů. Část jednotky se o prvním květnovém prodlouženém víkendu vydala do Lutové, kde proběhl její výcvik. Fyzickou zdatnost si členi utužili při cyklistických výletech a během hospodářských pracích na objektu, zejména pak při skládání dřeva.  Ve středu 7. května jsem byli povoláni k likvidaci nebezpečného hmyzu do Jažlovic a 9.května  do Pacova. Opět jsme se začali podílet na preventivně výchovné činnosti dětí. Ve středu 12. května jsme se  vydali do MŠ Srdíčko, aby jsme dětem připravili zábavné dopoledne. Děti si mohli prohlídnout naší techniku, vybavení ,výstroj, vyzkoušet si uhasit hořící domeček pomocí ruční džberové stříkačky  a zároveň jsme  si spolu  zopakovali zásady bezpečného chování. Každé dítě od nás dostalo sladkou drobnost a hasičskou omalovánku. Stejně tak jsme se 15. května vypravili do MŠ Nemo.

 

Letošní rok je pro náš sbor slavnostní. V červnu slavíme 140. výročí od založení Sboru dobrovolných hasičů v Říčanech. Přesně  13. června 1874,  se městská rada usnesla třinácti hlasy pro a dvěma hlasy proti o založení hasičského sboru. Přízeň zástupců města ke svému sboru se projevila především v jeho vybavení. Již v prvém roce měl hasičský sbor ve svém vybavení  dvě stříkačky vozní, jednu stříkačku přenosnou, voznici na vodu a 450 metrů hadic.

Život jak v dobách minulých, tak i v současnosti přináší své paradoxy.  Tím prvním v historii sboru byl též první požár ve městě, který vypukl  u občana, který hlasoval proti založení sboru a tak se na vlastní kůži mohl přesvědčit o účinné pomoci v nouzi. Během uplynulých 140. let až do dneška prošli dobrovolní hasiči v Říčanech dlouhým a náročným vývojem.  Více o historii a současnosti dobrovolných hasičů v Říčanech se dozvíte v sobotu 21. června od 10:00 na Masarykově náměstí, kde se uskuteční oslavy 140. let od založení Sboru dobrovolných hasičů v Říčanech. Součástí oslav bude paralelně probíhající soutěž TFA Říčany, tzv. železný hasič. Opět se utkají nejtvrdší hasiči v náročných disciplínách při kterých si sáhnou na dno svých sil. V rámci oslav se bude po celý den na náměstí  konat bohatý  doprovodný program. Za shlédnutí určitě stojí vystoupení mladých hasičů z Kralovic a jejich zásah u dopravní nehody, nebo vyprošťování z havarovaného vozidla v podání hasičů z Votic.  

Proto Vás všechny srdečně zveme na naše oslavy. Přijďte se námi oslavit naše výročí a udělejte si pěkný den s hasiči.

Filip Šilar, jednatel SDH Říčany (s přispěním pana Pavla Urbana) 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena