Co nového u hasičů

27. 11. 2023

Vážení přátelé,

zima se nám pomalu blíží a s ní i konec soutěží. Než jsme jim dali letos úplné sbohem, stihli jsme ještě poslední dvě. Krajské kolo soutěže zvané ZHVB (Závod hasičské všestrannosti a brannosti), které proběhlo 11. listopadu Jelikož byla uzávěrka dříve, to, jak jsme dopadli, vám dáme vědět v dalším čísle. Do Prahy jsme se podívali 4. listopaduna Memoriál Marty Habadové, jedná se o závod v běhu na 60 metrů s překážkami. Od začátku jsme se cítili skvěle, i když jsme všichni vstávali v pět hodin ráno. Část závodníků se dopravila autem, jiní jeli vlakem a městskou dopravou, podle toho, co se komu hodilo více. Všichni jsme se nakonec sešli u haly, která byla jako vždy již od rána přeplněná. Následovaly tréninky dívek, kde si ještě před během mohla každá závodkyně naposledy vyzkoušet všechny překážky, a o pár minut později už první dívky startovaly. Nejlépe z našeho družstva skončila Klára Nechvátalová na 124. místě a Anna Dvořáková na 184. místě z cca 400 soutěžících. Z chlapců běžel jen Jakub Maloveczki, který skončil na 165. místě z 300 závodníků. S výsledky jsme byli spokojeni s přihlédnutím k tomu, že toto ani není naše primární disciplína. Měli jsme zde zastoupeno i družstvo mladších, které podalo skvělý výkon. Všichni doběhli všechny pokusy v pořádku, a hlavně bez zranění. Všem bych chtěl poděkovat za nasazení v letošních soutěžích, a to jak trenérům, tak našim závodníkům. Za celý sbor držím palce do dalších soutěží.

Všichni na sobě neustále pracujeme, a proto se naše vedoucí Markéta a Denisa účastnily školení vedoucích mládeže okresu Praha-východ pořádané ORM na Přední Labské. Během víkendu si s ostatními vedoucími poslechly několik přednášek, prezentací a novinek v pravidlech požárního sportu pro děti, prošly atletickou průpravou i praktickými testy spojenými s túrou po Krkonoších a splnily vědomostní testy. Těší nás, že nejen u nás ve sboru, ale v celém okrese počet dětí i vedoucích dále vzkvétá a úroveň požárního sportu jde stále nahoru.

Naši techniku již máme připravenou na zimu, a tak nás nic nezaskočí. Stejně tak jako výjezdy, které máme za sebou. Začátkem října jsme vyjížděli k úniku nafty ve Voděrádkách, kde jsme za pomocí sorbentu provedli úklid komunikace. Dále jsme 10. říjnavyjížděli k zábleskům z transformátoru. Naštěstí se to obešlo beze škody a mohli jsme se tak vrátit zpět na zbrojnici. Další výjezd na sebe nenechal dlouho čekat a 17. října jsme vyrazili na požár trávy. O pár dní později, tj. 24. října, jsme vyjeli opět k nahlášenému požáru. Stejně tak následující den, 25. října, jsme byli přivolání k požáru rodinného domu, kde byly i osoby v objektu. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Dne 26. října v nočních hodinách jsme se zapotili, protože jsme vyjeli k velkému požáru stodoly, kde jsme za pomocí dýchací techniky pomáhali s hasebními pracemi a zajištovali jsme s naší CAS dopravu vody. Po více než čtyřech hodinách u zásahu jsme se mohli vrátit zpět na zbrojnici.

Čekají nás Vánoční svátky a Velice rádi se s vámi setkáme na náměstí, kde budeme asistovat při adventních nedělích  a při akcích Čertovský rej a České Vánoce. Čeká nás také přivítání Nového roku a s tím spojené silvestrovské oslavy, proto bych chtěl apelovat na opatrnost s odpalováním pyrotechniky. My jako vždy budeme sloužit na zbrojnici, abychom byli připraveni vyrazit k mimořádným událostem co nejrychleji.

Na závěr bych chtěl všem popřát krásné svátky plné pohody a šťastné návraty z cest.


David Pojezný (jednatel SDH Říčany)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena