Co nového u hasičů

1. 3. 2024

Vážení přátelé,

jedna pranostika říká „březen – za kamna vlezem“ a já doufám, že se již brzy oteplí natolik, že budeme moct opět začít s úklidem a přípravou našich zahrad na nadcházející sezónu. Zima byla prozatím mírná, a proto jsme mohli některé aktivity s dětmi provozovat venku, nicméně prozatím stále trénují v tělocvičně a využívají pro tréninky naši klubovnu a garáž. Ani nevíte, jak moc se všichni těšíme na trénování venku a pěkně s vodou. Máme za sebou první soutěž v Kuří, kde jsme byly 4. února. Bylo to okrskové uzlování, a jak již název napovídá, soutěžilo se s uzly. Ostatní sbory trénovaly taktéž pilně a bylo to znát. Konkurence byla veliká, a tak jsme museli máknout. Mladší si nakonec dali uzlování nesoutěžně, protože na poslední chvíli se nemohl dostavit jeden člen a nepodařilo se sestavit tým. Každopádně si ale slušně zatrénovali. Starší se umístili na třetím místě a dorost na místě prvním Za nejrychlejší uzlovačku byla vyhlášena naše Adéla Nováková. Všem moc gratuluji a držím palce do dalších soutěží, které nás čekají.

Jednotka měla jen několik výjezdů: 14.ledna požár sauny, 22. ledna požár sazí v komíně, 26. ledna požár osobního vozu v Modleticích a poslední výjezd byl 7. února k požáru způsobeného pravděpodobně izolací v domě. Nakonec to odneslo jen pár truhlíků. Výjezdů nebylo tolik, ale o to víc jsme měli prostor na průběžnou přípravu.

Máme mezi s sebou člena, který má za sebou nespočet výjezdů a který letos oslavil své 80. narozeniny. Psal se rok 1950 a Pavlovi Urbanovi bylo šest roků a soutěžil za sbor v kategorii žáků. V roce 1959 už byl vedoucí mládeže. V šedesátých letech si upevňoval svoje znalosti a obdržel odznaky Vzorný požárník III.–I. stupně. Od roku 1968 působil ve funkci velitele sboru. Jako člen výboru ovlivňoval činnost celého sboru. V roce 1974 (100 let sboru) obdržel vysoké svazové uznání a o deset let později čestný odznak Za zásluhy. I profesně žil „hasiččinou“ v HZS Středočeského kraje (dříve pracoval na Okresní inspekci požární ochrany Praha-východ, tam mu ovšem byla činnost „ukončena“ za jeho skutky v roce 1968). Byl velitelem požární stanice Říčany, následně příslušníkem pro zjišťování příčin vzniku požárů. A nakonec byl po všech těchto zkušenostech a k přihlédnutí k jeho erudici jmenován soudním znalcem v oboru PO. Pavle, děkujeme za vše, co jsi pro „hasičinu“ dokázal a jaké překážky jsi musel překonat. Přejeme ti další krásné roky plné zdraví.

Ještě se vrátím na začátek února, kdy jsme v KC Labuť pořádali tradiční hasičský ples. Letos to bylo opět povedené a hlavně díky našim sponzorům jsme pro vás mohli připravit bohaté tomboly. Tímto jim velice děkuji za jejich podporu. Účast byla velmi hojná, protože až na čtyři místa bylo zcela vyprodáno. Kapela hrála úžasně až do ranních hodin a mezi tím bylo možné vidět vystoupení taneční skupiny Dance EB. Samozřejmě chci poděkovat i všem členům sboru, kteří se aktivně zapojili do realizace plesu. Letos nás čeká další zajímavá událost – náš sbor v červnu oslaví 150 let od vzniku. Moc se na vás těšíme 22. 6. 2024 na Masarykově náměstí. Čeká vás bohatý program a na své si přijdou všechny věkové skupiny. Celé slavnosti zakončí kapela… A to se teprve dozvíte!

Přeji krásný zbytek zimy a pevné zdraví.

David Pojezný, jednatel SDH Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena