Co nového u nás a na Kraji?

31. 3. 2023

Poslední pondělí v únoru proběhlo další jednání Zastupitelstva Kraje tentokrát v celkem poklidné atmosféře. Jedním z důležitých výstupů bylo schválení pořízení 22ks nových vlaků Regiopanter, které by měly vyjet koncem roku 2024 a pomůžou tak dnes již přetíženým jednotkám City Elefant celkovým navýšením kapacit v rámci kraje.

Další den, poslední únorový proběhla návštěva Rady kraje v Říčanech i okolí. Jako předseda školské Rady a krajský zastupitel jsem se zúčastnil návštěvy gymnázia i setkání s veřejností na říčanské radnici. Před vlastní návštěvou školy jsem zkontroloval pokračující výstavbu haly, kterou jsem vydupal ze země a která po deseti letech úsilí bude na podzim otevřena. Bude však nutné ještě zajistit vybavení tělocvičny i učeben, aby byly plně funkční. Velké dík patří velkému sportovci, ale hlavně projektantovi, ing.Steinhaizlovi, který se na realizaci podílí takřka zdarma v pozici autorského dozora. Kromě příjemného setkání se studenty a otevření nové interaktivní učebny jsme pak při jednání s vedením kraje pak v čele s paní ředitelkou Pokornou projednali i přípravu rozšíření kapacit školy, či opravu toalet na kterou škola čeká roky. Večer na staré radnici po prezentacích agendy radních proběhla diskuse převážně se starosty okolních obcí. Hlavními tématy byla doprava i ne-kapacita škol a její řešení. Jen škoda, že pana starostu, který byl na dovolené během setkání zastoupil jen na cca polovinu tříhodinového setkání pan místostarosta. Je také škoda, že ve prostorách nevystavují říčanští umělci.

Začátkem března proběhlo první jednání nově schváleného výboru pro dopravu. Agenda byla spíše poznávací, ale dvě témata jsme probrali podrobně a z jednání členů jsem měl velikou radost. Nepodpořili jsme návrh úpravy zjednosměrnění vjezdu do areálu Lihovaru od kruháku ani jednosměrku v ulici Pod drahou. Problematiku znovuzavedení parkování výbor zatím neřešil. Jednak nebylo možné se v krátkém čase seznámit se všemi podklady a hlavně vedení města o znovuzavedení dávno rozhodlo. Předpokládám tedy, že se problematice parkování ještě budeme věnovat.

Miloslav Šmolík
Krajský a říčanský zastupitel

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena