Co se mi nelíbí (Reakce na článek Karly Egidové)

29. 10. 2021

 

Příznivá cena popelnic

byla motivací pro přihlášení řady obyvatel k trvalému pobytu. Roční příspěvek na osobu s trvalým pobytem je, jak známo, nezanedbatelným příjmem městského rozpočtu. Myslím, že tato strategie se vyplatila jak městu, tak byla příjemná pro občany. Divím se, nad čím se zde ODS ústy Karly Egidové pozastavuje. Chce ODS raději drahé popelnice pro Říčaňáky a dotovat nepřihlášené obyvatele, kteří využívají infrastrukturu města a nijak se na ní nepodílejí? Kdyby bylo všechno dobré, co se pro občany udělá, bráno jako “předvolební slogan”, nemohli bychom dělat vůbec nic dobrého. Jak se věci kolem nové smlouvy o likvidaci odpadů vyvinou, je nyní otázkou podoby nového zákona, rozhodnutí o způsobu třídění a svozu odpadu a také složitého výběrového řízení. V tom s Karlou Egidovou souhlasím.

Na konec…

V současné době, kdy je stále více voláno po komunikaci s občany a po informování o dění na úřadě a ve městě, je toto bez kvalitní podpory tiskové mluvčí, respektive tiskového oddělení, sotva představitelné. 

Naprosto nechápu, proč právě říčanská ODS je proti budování kvalitního tiskového oddělení a tedy i proti kvalitní komunikaci. Vždyť v řadě podobně velkých měst, kde je ve funkci starosty právě člen ODS, je tiskové oddělení obsazeno stejně nebo silněji. 

Například:

Český Brod, 7 tisíc obyvatel - starosta ODS, má PR manažerku

Beroun, 20 tisíc obyvatel - starostka ODS, oddělení ze 4 lidí: vedoucí oddělení komunikace, redaktor, organizační, koordinátor

Rakovník, 15 tisíc obyvatel - starosta ODS, má tiskovou mluvčí

Trutnov, 30 tisíc obyvatel - starosta ODS, oddělení ze 3 lidí: tisková mluvčí, vedoucí oddělení komunikace, grafik propagace

Blansko, 20 tisíc obyvatel - starosta ODS, oddělení z 5 lidí: tisková mluvčí, tiskový úsek, 3 na oddělení propagace

MČ Praha 2, má 50 tisíc obyvatel- starostka ODS má oddělení s 8 lidmi: vedoucí odboru, pověřena vedením, mluvčí, redaktor, pracovník, redaktor elektronických médií, referent, administrátor webu

A také například menší Frýdlant a Uničov, se starosty z ODS, mají tiskovou mluvčí. Znojmo má 4 pracovnice na odd. vnějších vztahů - tisková mluvčí, koordinátor participace, sociální sítě, grafika a videa.

Říčanech má tisková mluvčí na starosti Kurýr, web, soc. sítě, diskusní fórum, oganizaci veřejných setkání, kontakt s médii, tiskové zprávy, předávání podnětů a případně i jejich řešení, organizaci participativních rozpočtů Překvapte Říčany (již pět ročníků), menší projekty související s participací (strategický plán, revitalizace sídlišť, revitalizace náměstí...). Stále přibývá nových projektů a povinné i nepovinné zveřejňování na webu. Přibývá i fb skupin, kde se účastníci také dožadují odpovědí. 

Jako paradox potom působí stížnost Karly na ZMŘ, že jeden příspěvek na webu města nebyl zodpovězen. Úkolů a práce má tisková mluvčí totiž tolik, že někdy může nestihnout, přehlédnout nebo dokonce zapomenout. I toto se pokusíme vytvořením kvalitního tiskového oddělení zlepšit. Věřím, že Karla svůj názor na základě těchto argumentů zreviduje a potřebu tiskové mluvčí a  podpory tiskového oddělení uzná.

 

Pavel Matoška, místostarosta (Klidné město)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena