Co to znamená “být dobrovolníkem”?

5. 3. 2015

Nejprve si řekněme, kdo je dobrovolník. Je to někdo, kdo je ochotný věnovat svůj čas a síly ve prospěch jiného člověka nebo organizace bez nároku na finanční odměnu.

Dobrovolník ale není jakási levná pracovní síla, která vykonává činnosti, do kterých se nikomu jinému nechce.  Dobrovolník je někdo, kdo může a chce věnovat třeba i jen jednu hodinu týdně ve prospěch dobré věci. Neočekává za svoji práci finanční odměnu. Dělá ji naprosto nezištně a zdarma. Dobrovolníky bývají například maminky na mateřské dovolené, osoby, které jsou momentálně bez práce, nebo vitální důchodci. Ale také plně zaměstnaní lidé, kteří pomáhají ve svém volném čase.

 

Mezi dobrovolníky patří například členové Sboru dobrovolných hasičů. Jiní dobrovolníci se uplatňují ve sportovních oddílech pro mládež, v obcích a v různých neziskových organizacích a také ve zdravotnických zařízeních. Ti posledně jmenovaní se stávají jakýmisi specialisty na lidský kontakt. To proto, že dobrovolníci ve zdravotnictví nevykonávají žádné zdravotní či ošetřovatelské úkony. Naopak, dělají ty činnosti, na které zdravotní personál i při nejlepší vůli nemá dostatek času.

 

V benešovské nemocnici působí dobrovolníci na oddělení Lůžek ošetřovatelské péče, kde tráví čas s pacienty povídáním, nasloucháním, a nebo třeba  jen prostým držením za ruku. Hrají s pacienty karty, šachy a jiné hry, luští křížovky, předčítají z knih a diskutují nad novinkami z tisku. Také mohou doprovázet pacienty při procházce do parku a nebo do nemocničního bufetu, kam by se samotní pacienti neodvážili.

Paní Jaroslava S. je pětasedmdesátiletá důchodkyně z Benešova a více než dvanáct let dochází do nemocnice jako dobrovolnice. Sama kdysi prošla těžkým životním obdobím, kdy se jí dostalo nezištné pomoci od téměř neznámých lidí. Její dobrovonická činnost je pro ni způsobem, jak tuto pomoc vracet. Paní Marie o svém působení v nemocnici vypráví s přirozenou lehkostí, jakoby to bylo něco samozřejmého, co přece dělá každý. Necítí se být vyjímečná. Vědomí, že pomáhá jiným, ji posiluje, naplňuje a motivuje k další práci.  Uvědomuje si, jak jsou její návštvěny pro pacienty blahodárné. Marie je jedna ze tří obětavých dobrovolníků, kteří na toto oddělení pravidelně docházejí. Tři dobrovolníci na šedesát pacientů je ale přece jen málo.

Hledáme nové dobrovolníky, kteří budou dělat společnost pacientům Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově, nebo klientům Hospice Dobrého Pastýře v Čerčanech. Zájemcům zdarma nabízíme speciální zaškolení, pojištění a odborné vedení. Člověk by měl celý život objevovat nové obzory a dobrovolnická činnost přináší velkou a trvalou radost do života. Nevěříte? Zkuste to a přesvědčte se sami. Pro podrobnější informace kontaktujte koordinátorku dobrovolníků na telefonním čísle 731 604 103.

Lucie Bimková, TŘI, o.p.s.

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena