Cvičení záchranného systému

27. 11. 2015

V základní škole v Říčanech útočilo několik střelců.

Ve čtvrtek 29. října se Základní škola U Říčanského lesa proměnila v centrum výcviku jednotek policistů, hasičských sborů a záchranky. Cílem bylo zneškodnit aktivního střelce a evakuovat několik stovek lidí z prostor školní budovy. Akce trvala několik hodin a zapojilo se do ní přes 230 lidí. Úkolem bylo prověření všech záchranných složek a krizového štábu.

„Nikdo si samozřejmě nepřeje, aby podobná situace někdy v Říčanech nastala. Na školách jsme koneckonců podnikli několik bezpečnostních kroků. Nicméně je potřeba secvičit koordinaci všech složek. Letos si Policie ČR pro rozsáhlé cvičení vybrala právě jednu z našich škol,“ vysvětluje starosta Říčan Vladimír Kořen /Klidné město/. 

Rozsáhlé cvičení integrovaného záchranného systému začalo po desáté hodině dopoledne. Do školy se dostali dva ozbrojení útočníci, kteří stříleli do žáků a učitelů v prostorech školy. Do pár minut po první střelbě přijeli na místo policisté, hasiči a záchranná služba.

Krátce po zásahu zajistili prostory školní budovy vycvičení policisté, kterým se podařilo jednoho útočníka zlikvidovat. Policisté provedli zásah bez větších problémů, setkali se však i s nečekanou situací. Ozbrojení muži byli totiž nakonec dva. Druhý pachatel se bez povšimnutí ve skupině evakuovaných žáků dostal před školu. Nakonec si své jednání rozmyslel, začal střílet po okolí, zasáhl hasiče a vběhl zpátky do budovy. Tam jej už zpacifikovaly jednotky Policie ČR. 

Mezitím hasiči vynášeli zraněné a záchranáři je v improvizovaných podmínkách ošetřovali. Celkem si fingovaná akce vyžádala 12 mrtvých a 22 zraněných lidí. Do cvičení se zapojilo zhruba 230 lidí včetně několika desítek figurantů. Kromě policistů z územního odboru Praha venkov – jih a obvodního oddělení Říčany se akce zúčastnili i policisté z Kostelce nad Černými lesy nebo Úval. Stejně tak byli na místě přítomní i profesionální hasiči z Říčan a několik dobrovolných sborů z okolních obcí. Hlídka Městské policie zajistila uzavření lokality, kontrolovala procházející osoby a informovala o situaci obyvatele bydlící v okolních domech. O zraněné se postarala Středočeská záchranná služba. 

„V současné době probíhá vyhodnocení celého tematického cvičení. Z výsledků provedené analýzy pak budou přijata taková opatření, která celkově povedou ke zkvalitnění postupů a činností v této oblasti,“ zmiňuje Zdeněk Chalupa z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

Zajímavou zkušenost si ze cvičení odneslo i vedení města, krizový manažer, vedoucí školského odboru nebo tisková mluvčí. Během cvičení byl svolán krizový štáb, přičemž radnice se zaměřila především na řešení krizové komunikace při takovém útoku. „Zásah na místě je vždy jednoznačně prací pro policisty, hasiče a záchranáře. Radnice by se snažila pomáhat v oblasti komunikace s rodiči, zajišťovali bychom tísňové linky a třeba prostory, kam děti přemístit do tepla a bezpečí. Tam může být radnice velmi užitečná,“ doplňuje Vladimír Kořen a dodává: „Pro koordinaci postupů a přenosu informací je samozřejmě nutné rychle svolat krizový štáb. Až poté by měl starosta poskytovat informace veřejnosti a médiím. Celé cvičení bylo v tomto směru poučením.“ 

Adéla Ambrožová, tisková zpráva města Říčany

 

Policie, hasiči a záchranka v akci! Podívejte se na říčanskou školu pod palbou střelců

 Policisté ihned po příjezdu do školy obklíčili budovu a do pár minut zneškodnili útočníka.

 

 Záchranná služba měla práce víc než dost. Záchranáři ošetřovali různé typy střelných poranění a poskytovali akutní protišoková opatření.

 

 Po zpacifikování střelce hasiči evakuovali a vynášeli ze školních prostor poraněné žáky a učitele.

 

Náročnější péče o zraněné si vyžádala i přistavění záchranářských stanů. Sanitky byly připravené odvážet zraněné do nemocnic.

 

 Figuranti zvládali své role opravdu velmi věrně. Jeden z útočníků byl zastřelen v horním patře budovy

 

Starosta města Vladimír Kořen svolal během akce krizový štáb. Přítomni byly velitelé policie, hasičského sboru, záchranky, krizový manažer, zástupci vedení města a městského úřadu, vedoucí odboru školství, vedoucí IT oddělení i tisková mluvčí. 

Adéla Ambrožová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena