Cyklisté na chodníku?

1. 9. 2017

Názor - Josef Podval; reakce - David Michalička, radní

Reaguji na článek z prázdninového čísla Kurýru o cyklistech na chodnících od pana Romana Lenárda, kterého vůbec neznám a nikdy jsem s ním nemluvil, ale plně souhlasím s tím co o tomto „problému“ uvedl! V podobném smyslu jsem to samé napsal i já v tomto měsíčníku. Plně souhlasím s jeho názorem o nebezpečí pro nás chodce, ale co na to orgány bezpečnosti, státní či městská policie? Rovněž jsem nezaznamenal vůbec reakci městského úřadu k tomuto „problému“, jich se to asi netýká, oni asi po chodnících vůbec nechodí, mají automobily. Za našich let sice nebyl takový provoz na silnicích, ale za jízdu po chodníku na kole by byla pokuta od Veřejné bezpečnosti. Dokud se nic tragického nestane, tak se s tím nic neudělá, dokonce jsem dostal vynadáno od jedné paní cyklistky důchodkyně, co že si to vůbec dovoluji napsat, ona jezdí na kole po chodníku po nákupech. Určitě ví, o koho jde, že paní? Hlavně ať do vás nějaký chodec nevrazí a nespadnete z toho kola!

Chodec a říčanský občan Josef Podval

 

Vážený pane Podvale,

nejdůležitejší je ohleduplnost a vzájemná tolerance. Máte pravdu, chodci jsou nejzranitelnejšími účastníky provozu ve měste. Podobně ale cyklisté, ať už děti jedoucí do školy, nebo starší paní s nákupem, jsou na silnicích ve velkém ohrožení automobily. Věřte, že žádný cyklista nenajede na chodník z jiného důvodu, než právě ze strachu o své zdraví. A připomeňme si, že jízda po chodníku je zákonem umožněna dětem do 10 let bez doprovodu osoby starší 15 let a dále všem cyklistům, pokud to umožňuje dopravní značení. Bezpečnost cyklistů i chodců patří k našim prioritám.

Proto město plánuje například páteřní cyklostezku, ale prosazuje též cyklistické pruhy a koridory na vozovkách. Bohužel vše jde velmi ztuha, neochota a zkostnatělost některých úředníků státní správy nám často kladou zbytečné překážky.

A zde se vracím k ohleduplnosti a toleranci. Já osobně se na chodníku vždycky vyhnu paní s nákupem, která opatrně projede kolem mě, stejně jako v autě rád pustím na přechodu maminku s kočárkem. A potěší mě, když se ona na mě usměje. Pokud ale někdo jede po chodníku 30km/ hod či jinak ohrožuje chodce, má jednoznačně dostat pokutu. Od Městské policie mám informaci, že uvedenou problematiku řeší a nejen jízdu po chodníku. Děkuji za ohleduplnost a úsměvy všech a všude.

David Michalička

(chodec, cyklista, řidič, radní – Klidné město)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena