Cyklojízda po Říčanech s holandským velvyslancem

1. 4. 2016

Nejdříve jsme velvyslance Nizozemského království, jeho kolegy z ambasády a zástupkyně ze sdružení Auto*Mat uvítali na radnici.

 

Velvyslanec Ed Hoeks se rozpovídal o oblibě cyklistiky v Holandsku a jeho podpoře různých projektů spojených s cyklodopravou v ČR.

 

Cyklojízdu jsme odstartovali v centru Na Fialce. Někteří z nás využili možnost vyzkoušet si elektrokolo, které centrum nabízí na půjčení. Setkání se zúčastnil také historik Martin Hůrka z městského muzea, investiční projektant Dominik Landkammer, městští strážníci nebo Jaroslav Martínek z Centra dopravního výzkumu. Ten měl ve stejný den připravenou pro říčanské občany přednášku na téma Moderní trendy dopravy v Říčanech.

 

Během posezení jsme si povídali i o zapojení Říčan do celonárodní soutěže Do práce na kole, kterou pořádá sdružení Auto*Mat. Cílem je motivovat co nejvíce lidí, aby se naučili používat jízdní kolo (nebo i běh či chůzi) jako pravidelný dopravní prostředek po městě. Od 9. března se všichni zájemci mohou do soutěže registrovat.

 

Velvyslanec si projížďku i přes poměrně chladné počasí velmi pochvaloval a držel se v čele pelotonu. Od rybníku Jureček jsme pokračovali dále k Olivově dětské léčebně, zastavili jsme se u ZŠ U Říčanského lesa a dojeli až na Lázeňskou louku a k hradu.

 

Radní, projektový manažer a hlavní propagátor cyklodopravy ve městě David Michalička představil dopravní situaci v Říčanech s návrhy alternativních způsobů dopravy, ke kterým chce vedení města směřovat.

Autorka: Adéla Ambrožová

Foto: Rudolf Flachs

 

    

 

Děkujeme partnerům projektu akce Do práce na kole, kterými jsou Cyklosport Říčany, Restaurace Jureček, Muzeum Říčany, Bistro a potraviny Na Růžku a Volnočasové centrum Na Fialce.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena