Cyklostezka aneb za lepší Říčany

30. 12. 2017

Názor - Petr Bartoš; Reakce - Vladimír Kořen, starosta

Vážení Říčaňáci, je mi líto, že vás v novém roce 2018 musím zatěžovat neshodami na radnici, ale situace je bohužel dlouhodobě neúnosná. Tvrzení, že se tři zastupitelé oddělují od Klidného města, je LEŽ. Pravdou je, že se více a více zastupitelů distancuje od chování starosty V. Kořena a radního D. Michaličky.

V omezeném prostoru (na rozdíl od starosty, který má asi samozvané právo na delší příspěvky) se vám pokusím odpovědět na několik minule otevřených otázek.

  • 1) Osvětlení cyklostezky - zde je nesporné, že starostou uváděné lampy „na komfort“ v ÚSES vycházejícího z našeho územního plánu tam prostě být nesmí. Tam se ani diskuse vést nedá. Prostě nesmí tam být, a přesto byly D. Michaličkou navrženy.
  • 2) Informace - jako neuvolnění zastupitelé, kteří mají své zaměstnání, jsme oproti starostovi v nevýhodě, protože vše děláme po práci ve svém volném čase, takže je nefér argument, že si vše máme zjišťovat. Jinak řečeno, časem se praxe zúžila na to, že jsou nám poskytovány pouze informace, které jsou pro jediné dva uvolněné zastupitele (V. K. a D. M.) vyhovující, a ty ostatní si musíme pracně ‚,zjistit“ - viz kauza Mozartova atd. (bylo nám sděleno, že máme sledovat vývěsku úřední desky).
  • 3) Projekt Olivova - krátce k „houževnatě tlačené soukromé investici“ v Olivově ulici. Jedná se o projekt směny pozemků, o které město Říčany vede jednání více jak 5 let. Tento projekt již byl před lety představen v Kurýru. Město by poskytlo pozemky o velikosti cca 2000 m2 a za to by získalo cca 5 ha u Marvánku. Stabilizace území u Marvánku je jedna z hlavních priorit našeho spolku Pro Říčany, kde jsem předsedou. Byl jsem u toho, kdy v červenci 2010 při sestavování kandidátky a priorit KM, Vladimír Kořen před svědky prohlásil, že jemu a jiným plánovaná zastávka JIH vyhovuje a že by ji rád realizoval a to při jednání několikrát prosazoval a houževnatě tlačil. Na to jsme nepřistoupili. A dnes se objevuje tento tlak znovu.

Nejvíce vypovídá o charakteru pana Kořena zmínka o soudním sporu s městem, který vedu ohledně regulačního plánu na pozemku naší rodiny, která žije v Říčanech již několik století. Jsem zesměšňován za to, že jsem hlasoval po dohodě většiny Klidného města loajálně pro územní plán a nezohledňoval svůj osobní zájem! Toto by mělo být samozřejmostí pro každého zastupitele! Svůj osobní zájem si hájím sám, jako občan a je to moje soukromá záležitost. Co se týká soudu s městem, tak ten jsem vyhrál.

Závěrem bych rád popřál všem klidné svátky a hodně zdraví do nového roku.

Petr Bartoš,

zastupitel (Klidné město)

 

Dobrý den,

budu reagovat na všechny příspěvky najednou a zkusím to krátce, neútočně a smířlivě. K demokracii patří bezesporu právo kritizovat i právo se kritice bránit. Tohle právo by měl mít i starosta.  Je nás v zastupitelstvu 21 lidí, jsme různí, máme různé priority. Jedni chtějí parkovat u nádraží, druzí jezdit na kole. 

Oceňuji každé dosažení shody v rámci jednání zastupitelstva. Klidné město pod mým vedením má za sebou tři roky koaliční práce s Unií pro sport a zdraví Davida Frydrycha a všichni vidí naše společné výsledky v oblasti rozvoje sportu, investice do sportu jsou nebývalé. Před tím Klidné město čtyři roky pracovalo v koalici s  ODS a dokázal jsem se s Mílou Šmolíkem a jeho lidmi domluvit na mnoha městu prospěšných věcech. Dokázal jsem jako starosta ustoupit i trvat na svém. Nejsem ideál, dělám chyby, ale rozhodně nekradu, nejsem líný, s lidmi komunikuji a nestrkám hlavu do písku před těžkými problémy, jako je tranzitní doprava či regulace výstavby. A nelžu!

Pravdu mít nemusím, pravdu hledám, pravdu v něčem můžete mít Vy, ale také ji mít nemusíte. Obyvatelé města věří, že se dokážeme dohodnout a nebudeme je zbytečně obtěžovat politikařením a hádanicemi. Společně jsme Michale, Zdeňku odhlasovali tisíce materiálů v městské radě. Některé jste ze svého úhlu pohledu připomínkovali a výsledek byl i díky Vám lepší než, jak jej předložil úřad či já. Mnohokrát můj záměr neprošel, někdy jste neuspěli se svým nápadem Vy. Myslím, že bychom měli víc mluvit mezi sebou a míň psát, obviňovat se a špinit. Ale je to na Vás. Já kritiku nepíši jako první. Je škoda se přít ve chvíli, kdy nás čeká schvalování etapizace územního plánu – alespoň nějakého zpomalení chaotické výstavby, která může Říčany dostat do neřešitelných a nevratných potíží.

K zastávce Říčany - Jih, jak ji zmiňuje P. Bartoš. Jako starosta a jako zastupitel pověřený přípravou územního plánu jsem navrhl a prosadil vypuštění této zastávky z územního plánu. Nikdy jsem nepřišel s návrhem na její opětovné zařazení či výstavbu. Nikdy. Zmiňované polnosti u Marvánku nyní navrhuji spíše koupit za cenu znaleckého posudku, než směňovat za cenné pozemky v centru města s příslibem výstavby velkého bytového domu se supermarketem. U Marvánku aktivně připravujeme krajinný park. To všichni vědí. Další už nechám bez komentáře.

Vladimír Kořen, starosta

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena