Dar pomůže hospici zakoupit zvedák pro imobilní pacienty

22. 3. 2016

Finanční dar ve výši 23 tisíc korun předají ve středu 23. března 2016 zástupci Nadačního fondu Umění doprovázet Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech, který tak získá potřebné finanční prostředky na nákup zvedáku pro imobilní pacienty, jehož cena je 157 tisíc Kč.

Jedním z důležitých projektů Nadačního fondu Umění doprovázet je projekt Přístroje a zdravotnické pomůcky. „Tímto projektem pomáháme hospicům získávat finanční prostředky na nákup přístrojů a zdravotnických pomůcek, které velkou měrou pomáhají zlepšit kvalitu života pacientů v jeho závěrečné fázi“, říká Hana Haráková, zakladatelka a předsedkyně správní rady nadačního fondu. „Jedná se např. o automatická polohovací lůžka, antidekubitní matrace, lineární dávkovače léků, oxygenátory, odsávačky, toaletní vozíky, chodítka či výše uvedené zvedací zařízení, které zcela určitě patří mezi důležité vybavení hospice“, dodává zakladatelka fondu.

Pacienti v terminálním stadiu onemocnění postupně ztrácejí soběstačnost, dřív nebo později se stávají imobilními. Velká většina z nich už jako ležící do hospice přijíždí. „Při poskytování ošetřovatelské péče je nutná manipulace s pacienty – např. přeložení na invalidní vozík, WC křeslo, převoz do koupelny apod.,“ říká Bc. Jiří Krejčí, ředitel hospice. „Pomocí zvedáku je možné bezpečně a hlavně šetrně zvednout většinu pacientů včetně těch, kteří už nejsou své pohyby schopni ovládat. Je tak zvýšena nejen kvalita poskytované péče, ale zároveň i velmi usnadněna práce ošetřujícího personálu“, vysvětluje ředitel. „Za dar Nadačního fondu Umění doprovázet jsme velice vděčni, neboť nám umožní zrealizovat nákup tohoto zvedáku, na jehož pořízení se podílela ještě Nadace KB, a.s. – Jistota a „Era pomáhá regionům“, dodává.

Hospic Dobrého Pastýře v Čerčanech je nestátní zdravotnické zařízení, které slouží nevyléčitelně nemocným pacientům (většinou s onkologickým onemocněním) a jejich rodinám již od roku 2008. Za tu dobu doprovodil již více než 1850 pacientů, v naprosté většině s pokročilým nádorovým onemocněním, na jejich poslední cestě (více na www.hospic-cercany.cz).

Nadační fond Umění doprovázet byl založen v červenci roku 2006 a v průběhu svého trvání poskytl českým hospicům téměř 3,6 milionu korun. „Snažíme se získávat finanční prostředky jak pro již fungující hospice, tak pro ty nově vznikající a od roku 2011 jsme naši pomoc rozšířili i na domácí hospicovou péči, která umožňuje těžce nemocnému člověku prožít poslední dny svého života v domácím prostředí, mezi svými nejbližšími,“ říká zakladatelka fondu Hana Haráková.

Kromě finanční a materiální pomoci stávajících a nově vznikajících hospiců podporuje Nadační fond Umění doprovázet (www.umenidoprovazet.cz) také projekty zaměřené na vzdělávání odborného personálu v oblasti hospicové a paliativní péče a projekty přispívající ke zlepšení informovanosti veřejnosti o těchto zařízeních.

Od roku 2009 je členem Asociace nadačních fondů Fóra dárců, v roce 2012 získal jako jeden z prvních nadačních fondů v ČR „Známku kvality“ udělenou Fórem dárců, kterou v loňském roce opět obhájil.

Od roku 2013 provozuje na telefonním čísle 604 414 346 též poradenskou linku pro těžce nemocné, jejich rodiny a blízké.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena