Děkujeme všem, kteří správně třídí!

31. 8. 2020

 

Třídění odpadu z domácností je jednou z věcí, kterou mohou jednotlivci přispět k lepšímu životnímu prostředí. Komunální odpad z našich domácností končí na skládce. Je dobré si to uvědomit pokaždé, když něco házíte do směsného odpadu. Například skleničku od marmelády. Ta se na skládce bude rozkládat tisíce let, pokud se vůbec rozloží. Naopak jako surovina se sklo dá recyklovat do nekonečna, na rozdíl od papíru či plastu. PET láhev, kterou vhodíte do směsného koše, už nikdo nevyužije. A to je škoda, protože můžou vzniknout plasty do automobilového průmyslu, nová mikina, izolace a spousta jiných užitečných věcí. Při třídění plastu i papíru je nutné, vhazovat do kontejneru odpad sešlapaný, aby nezabíral místo a bez zbytků jídla. Velké zbytky jídla by mohly všechen odpad uvnitř znehodnotit. Kelímky od snědeného jogurtu však extra umývat nemusíte, šetřit musíme i s vodou. Do kontejnerů na papír se nově mohou vhazovat i krabičky od vajec či ruličky od toaletního papíru. Ovšem mastné krabice od pizzy do tříděného odpadu
nepatří, takový papír se již zpracovat nedá. Důležité
je, krabice sešlapávat, aby nezabíraly místo pro další odpad, těch, kteří třídí. Je to velký nešvar, který se neustále objevuje. Navíc kontejnery v obložení krabic a pytlů velmi hyzdí veřejný prostor. Na některých stanovištích se objevuje odpad i z provozoven, proto také proběhlo několik desítek kontrol pracovníky státní správy a samosprávy, při nichž bylo zjišťováno nakládání s odpady z podnikatelské činnosti. Některý odpad však ke kontejnerům vůbec nepatří a měl by být odevzdán ve sběrném dvoře či do velkoobjemových kontejnerů, které město zdarma zajišťuje několikrát do roka. O jejich umístění informujeme na webu města, ale i na stránkách Říčanského kurýru. Upozorňujeme, že případný postih při řešení přestupku proti veřejnému pořádku, může být až ve výši 50 000 Kč.

 

 

Jsme rádi, že třídíte i jedlé oleje a tuky a chtěli bychom za to opravdu poděkovat. Šetříte tím přírodu i kanalizaci. Prosíme však, odevzdávejte tuk ve zcela naplněných a uzavřených PET lahvích o objemu 1,5 litru. Ne ve skle ani v kanystru. Pokud jsou lahve naplněné jen troškou oleje, máme pak box rychle zaplněný poloprázdnými nádobami. Pokud nemáte sběrnou nádobu na jedlé oleje a tuky poblíž svého domova, můžete plnou lahev s takto nasbíraným olejem nechat postavenou u nádoby s jakýmkoli odpadem z domácnosti. Město se také postupně snaží jednotlivá stanoviště kultivovat a pořizuje hrazení či zastřešení. Mělo by být snahou nás všech udržet veřejný prostor čistý a upravený.

 

Na webu města naleznete podrobný seznam stanovišť separovaného odpadu včetně kontejnerů, které jsou tam k dispozici:

https://info.ricany.cz/mesto/seznam-stanovist-separovaneho-odpadu-aktualizovany

Kateřina Lauerová


 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena