Děkuji za každý sebraný igeliťák a vysazený strom!

3. 5. 2019

Vladimír Kořen, starosta města (KM)

Pytle plné plastů, pneumatiky z příkopů, jen tak pohozené PET lahve nebo plechovky… Několik říčanských spolků i sportovců v dubnu zabralo a naplnili kontejnery vším, co hyzdí a ničí náš životní prostor, přírodu. Všem, kteří sebrali byť jedinou odhozenou igelitku, patří hluboké starostenské poděkování.  Udělali krok proti apatickému konzumnímu směru, který přivádí celou planetu do obřích problémů.

Osobně věřím vědcům a číslům. Prožíváme klimatickou změnu a stojíme na prahu obrovského vymírání druhů. Už před patnácti lety vědci říkali - dlouhá období sucha jen na krátko přeruší intenzivní srážky, ale celkově musíme změnit energetiku, krajinu a hospodaření. Jinak se dostaneme do problémů, třeba s podzemní vodou. Jenže převážilo zpochybnění vědeckých prognóz. A teď ta doba přichází.

Loni poprvé na prach vyschla Rokytka, z posledních kaluží jsme odlovili s přírodovědci, rybáři a ochranáři 4000 vzácných a krásných střevlí potočních. Malých rybek chráněných v celé Evropě. Přežívají v záchranné stanici na Královehradecku. Ale bojíme se je vrátit, protože letos hrozí sucho ještě větší.

Studny u mnohých domů vyschly nebo je v nich minimum vody. A radnice připravuje krizový plán pro napojování staveb na veřejný vodovod. Vody mají Říčany limitní množství a přednost musejí dostat ti, kteří již v Říčanech bydlí. Někde je potřeba ještě přivést nové vodovodní řady.

Prožíváme klimatickou změnu a studenti v rámci Friday for Future volají po tom, aby politici razantněji chránili naši planetu před katastrofálním rozvratem ekosystémů. Nevím, jestli se globálně rozjetá spotřební mašinérie dokáže před nárazem pootočit. Spíše ne. Každý z nás má ale osobní a místní odpovědnost.

Taková maličkost jako sebrat igelitový sáček po troubovi, který ho odhodil, to už je vcelku velká osobní změna chování. Může k ní dojít na procházce s pejskem nebo při nákupu na farmářském trhu. Ale dají se udělat i výraznější kroky. Co takhle zkusit vysadit alespoň jeden strom? Jsem členem správní rady Nadace Partnerství. Možná ji znáte z projektu Stromů svobody, které se po republice sázely k výročí republiky. Teď tato nadace přichází s mnohem větším projektem, který má změnit českou krajinu. 10 milionů stromů ve městech, v zahradách nebo v polích. Na Říčany je to přes 16 tisíc stromů! Tisíce stromů, které změní mikroklima, pomohou rozdělit širé lány a snížit půdní erozi, dají stín v ulicích a zahradách a pohltí část CO2, který je příčinou rostoucích teplot. Sázet se začne až na podzim, teď potřebuji pomoci najít dostatek místa. Pomůžete, prosím?

Vladimír Kořen, starosta města (KM)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena