Dělají nám z toho našeho lesa pastoušku

29. 9. 2017

Názor - Václav Macinauer; Reakce - Tomáš Mařík, tajemník

Mluvím o části KM a bývalém radním Musilovi, kteří dali dohromady 11 hlasů. Je k nepochopení, že těmto lidem nedochází, že tu přírodu čím dál tím více utiskujeme, ke škodě nás všech. Již slyším jejich oblíbený argument, vždyť ten Starák je jenom 2 dny. No ale on je to týden bordelu, ty dva dny je to cirkus. Již v úterý navážela nákladní auta vybavení na stavbu stanového města z hangárů a ještě po neděli se odváželo. A to je nějakého materiálu. To množství aut, přijíždějících a odjíždějících, včetně nákladních, udělalo z lesní cesty ke koupadlu autostrádu. V pátek navečer byla postavena 2 pódia, jedno vpředu, druhé vzadu. Obě hrála repro muziku, každé jinou. Lahůdka pro lesní prostředí. A v 19 hodin to začalo na plné koule. Řev přes reprobedny, nasměrované na Strašín a Nový Pacov, to aby mohli říkat, že Říčany to ani neslyšely. Les je totiž vůbec nezajímá a občané Nového Pacova a Strašína také ne. Nezajímá to ani těch 10 zastupitelů z KM a bývalého radního Musila, kteří odhlasují klidně takovou akci, ačkoliv byli informováni, že stanovisko nejvyššího správního orgánu v této problematice říka, že taková produkce v této lokalitě znamená porušení zákona. A to už vůbec nemluvím o říčanské státní správě lesa a myslivosti včetně tajemníka Maříka, která toto stanovisko ignoruje také. To není státní správa, to jsou poslušné loutky této zvůle, jinak to nelze nazvat. Ten náš les, to bohatství Říčan, si ale takový doslova cirkus, který zcela vymazává nejzákladnější atributy lesa, nezaslouží.

Byl tam ale jeden až úsměvný moment. Nedaleko Staráku v lese si 2 kluci na ohni opékali buřty (byli velmi slušní). Na mou otázku, zda jim nevadí, že dělají oheň v lese odpověděli, že jim to ten pán (a ukázali ke Staráku) dovolil. Na doplňující otázku, který pán, to upřesnili - ten ze Staráku. Tak jsme to tedy dopracovali, že někdo z organizátorů Staráku si osobuje právo povolovat ohně v městském lese. Ale proč ne, kontrola od města žádná nebyla. Zvůle měla jako obvykle volné pole. Nic to ale nemění na tom, že odpovědnost za porušení zákona o myslivosti nesou pořadatelé toho cirkusu a za nečinnost ve věci statní správa v Říčanech, pod velením tajemníka Maříka, která chystanému porušení zákona nezabránila, ač byla informována.

Václav Macinauer

 

Vážený pane Macinauere,

normálně bych na Vaše články v Kurýru nereagoval, ale vzhledem k tomu, že opět přímo napadáte státní správu, rozhodl jsem se pár slov jako reakci přidat. Někdy se sice říká, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou, ale to ve Vašem případě opravdu nehrozí. Čtenáři Kurýra Vás většinou znají a už dopředu počítají s tím, že Vaše články bývají expresivně formulované a často mají k pravdě hodně daleko. Proto z pohledu státní správy musím opakovat, že Vámi zmíněné "stanovisko nejvyššího správního orgánu" a z toho vyvozované porušení zákona, je Vaše spekulace a názor, na který sice máte nárok, ale nevyplývá z něj jakákoliv povinnost pro výkon státní správy.

Tomáš Mařík, tajemník

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena