Děláme to dobře (?)

6. 9. 2018

Jako Klidné město jsme často kritizováni opozicí, v posledních měsících i bývalými kolegy. Nestavíme to, co chtějí, stavíme to, co nechtějí, a navíc většinou špatně. Cítím proto potřebu napsat do rubriky názorů krátké zamyšlení.

Děláme jistě chyby. Ano, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Někteří sbírají funkce a sedí na mnoha židlích, jiní dovedou dlouze povídat „o ničem“ či dokonce prosazují své osobní zájmy. Někdo ale musí pracovat a každodenně rozhodovat o zdánlivých maličkostech i věcech naprosto zásadních. Musí také nastavovat tvář i dobré jméno, nést odpovědnost za úspěchy i neúspěchy. Ten je samozřejmě i vidět. To může někoho iritovat...  A zkuste vymyslet věc, která by uspokojila všech 16 tisíc obyvatel našeho města.

V Říčanech si stěžujeme na relativní malichernosti, protože většina věcí funguje anebo je alespoň snaha o jejich zlepšení. Fungování našeho města ale není zdaleka standardem. Zhrozil jsem se, když mi nedávno říkal kamarád z podobně velkého města v jiném kraji: „Jo v zastupitelstvu a radě města? Tak to si přihraješ ty granty, dotace a jsi ve dvě doma, viď?“ A myslel to smrtelně vážně, u nich to dodnes takto chodí. A to tam není zdaleka takový tlak na územní plán, výstavbu a každý metr čtvereční zeleně, jako u nás v blízkosti Prahy.

Pro mě je zásadní, že lidem z Klidného města jde „jen“ o Říčany, o kvalitu našeho života. Děláme to srdcem a bez dalších zájmů. Nejde nám ani o pozice ve vyšší politice, ani o pozemky či dohazování zakázek známým. Nezaštiťujeme se líbivými hesly typu „zajistíme, aby nebyly kolony aut a abyste měli kde parkovat“. Máme dlouhodobou vizi udržitelného rozvoje a atraktivního „švýcarského městečka“, kde se lidé na sebe usmívají.
A na tom prostě pracujeme (neplést se slovem „makáme“),
i když to jde leckdy ztuha.

Jak se nám to daří, zda to děláme dobře a zda Říčany kvetou, můžete nakonec již brzy rozhodnout sami…

                          David Michalička, radní (Klidné město)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena