Dementia

27. 2. 2020

POMOC PŘIJMOUT I DAROVAT

Pečujeme o blízkého člověka, jehož život ovlivnila demence a dáváme mu svůj čas i své síly. Často nás překvapí chvíle, kdy si říkáme, že takhle to zkrátka nepůjde dál. Podobni Sisyfovi vlečeme své břemeno, klesáme pod jeho tíhou a doléhá na nás pocit marnosti. Potřebujeme pomoc. Dokázat si o ni říct a dokázat ji přijmout je leckdy obtížné a někdo se k tomu neodhodlá. Ti, kdo ano, však často objeví, že přijatá pomoc má zajímavou vlastnost: její užitek se někdy násobí. Sdílíme-li své těžkosti, obvykle nám to umožní pohlédnout na ně z odstupu a vydržet ještě chvíli. Zároveň ale zjišťujeme, že i my sami máme druhým co nabídnout, protože úsilí, které jsme vynaložili, nás proměnilo a dodalo nám zkušenosti, které jiní třeba nemají. Tak si můžeme pomáhat vzájemně a díky tomu poznat nejen nové cesty a nové přístupy, ale někdy i nové přátele. Protože jak na cestě, tak i v životě domácího pečujícího platí, že ve dvou se to lépe táhne.

Stejně jako v předešlých měsících zveme všechny zájemce na setkání pečujících, které v Říčanech pořádá organizace Dementia I.O.V., z.ú., každé čtvrté úterý v měsíci (nyní tedy 24. března) od 17.00 hodin. v Domově pod Kavčí skálou, na adrese: Marie Pujmanové 2045/2.

Pokud nebudete moci přijít, nabízíme vám možnost prohlédnout si na našich stránkách blog, v němž paní Markéta popisuje své vlastní zkušenosti. Naleznete jej na adrese: http://dementia.cz/blog/

Společně se dá vše zvládnout snadněji.

Těší se na vás Lenka Kutinová,

koordinátorka neformální péče, telefon: 606 888 938

e-mail: lenka.dementiaiov@gmail.com

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena