Den dětí - Dětský den

6. 9. 2018

Málokdo asi ví, že historie oslav Dne dětí spadá do roku 1920 a původní myšlenka vznikla v Turecku, kde je státem uznávaným svátkem.

Den dětí má vlastně dvě data oslav. Od roku 1954, kdy OSN vyhlásila oficiální Světový den dětí, se tento svátek slaví v různých státech v různou dobu. V některých státech se slaví 1. června, v jiných 20. listopadu, některé státy slaví Den dětí jak v červnu, tak v listopadu. U nás v České republice slavíme Den dětí 1. června.

Každý, kdo má děti, ví, že nesmí na tento svátek zapomenout, a koupí pro svá dítka vždy nějakou maličkost. Ani ve školách se většinou tento den nezkouší. A podle vlastní zkušenosti vím, že i děti, které se jindy již cítí víc než dospělé, očekávají v tento den nějaký dárek.

Dobrým zvykem se stalo i to, že v čase kolem začátku června se pro děti konají různé akce, pořádané všemi možnými organizacemi a spolky. Naše MS ODS pořádá vždy jednu červnovou neděli akci na Marvánku, kde probíhá soutěž malých a velkých psů, Říčanský hafan, jsou tam atrakce pro děti, projížďky na lodičkách. V neposlední řadě se koná i výtvarná soutěž na téma „pes“, které se účastní děti všech mateřských a základních škol, a jejíž výsledky jsou vždy vyhlášeny před soutěží pejsků. Za jedenáct uplynulých ročníků tak bylo odměněno více než 200 dětí, jejichž výkresy prošly přísnou komisí manželů Pokorných.

Tento rok proběhne již 12. ročník Říčanského hafana a bude se konat 24. června 2018 od 16.00 hodin, opět na Marvánku. Těšíme se nejen na vás a vaše děti, ale i na vaše čtyřnohé kamarády.

                                  Karla Egidová, zastupitelka (ODS)

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena