Denní stacionář Olga v Říčanech se již staví! V září má být hotovo

30. 5. 2014

Na konci dubna odstartovala realizace projektu denního stacionáře Olga v Říčanech. Výstavba pečovatelského domu pro seniory se sníženou soběstačností a potřebou celodenní péče potrvá pouhých pět měsíců. Vícezdrojový projekt stojí přes 10 milionů korun. Veřejnou soutěží se oproti původnímu předpokladu částka snížila o téměř 4 miliony korun!

Denní stacionář je sociální služba určená seniorům se sníženou soběstačností a potřebou celodenní péče. Bude určen pro denní pobyt 10–14 klientů a 4 klientů v rámci odlehčovacích služeb například na celý týden.

„Stavba říčanského stacionáře Olga se jistě zapíše výrazným písmem v historii našeho města. Neuvěřitelně pozitivní reakce velkého množství občanů k dárcovské veřejné sbírce na tak potřebný projekt překvapila mnohé z nás. Tato stavba bude vždy spojena s projevy sounáležitosti, podáním pomocné ruky nemocným seniorům - těm, kteří to potřebují a jistě si to i zaslouží. Dovolte, abych jako garant celého projektu poděkoval všem, kteří nám pomohli či pomáhají. Věřím, že se brzy všichni společně sejdeme u slavnostního otevření,“ říká iniciátor a radní projektu Michal Mrázek /Klidné město/.

Předání staveniště zhotoviteli se uskutečnilo již v pondělí 28. dubna 2014 dopoledne za účasti technického dozoru investora a zástupce města Říčany. Před zahájením stavby došlo k odstranění dřevin a keřů, které jsou v přímé kolizi s budoucí stavbou. Stacionář postaví společnost GREEN PLACE s. r. o., která zvítězila ve veřejné soutěži s nejlepší nabídkovou cenou necelých 10,4 milionu korun.

„Myšlenka a dobrá vůle se začíná proměňovat v hmotnou stavbu a je to hezký hřejivý pocit,“ říká k výstavbě starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ a dodává: „Přejme si, aby stavbu neprovázely potíže.“

Podmínkou pro vybudování denního stacionáře bylo shromáždění částky 3 milionů korun pomocí veřejné sbírky do konce minulého roku. Peníze se nakonec podařilo získat i díky několika benefičním koncertům bratrů Vlčkových a během rekordně krátké doby i prostřednictvím kampaně „Dejte dárek svému městu“. Navíc do veřejné sbírky občané stále přispívají. Ke dni 13. května bylo na kontě neuvěřitelných 3 667 704,- Kč. Kromě peněz z veřejné sbírky se na nákladech podílí také soukromý dárce a město. V rámci těchto financí není ještě započítán dar pěti milionů korun od říčanského občana Jan Blaška.  

Jak bude denní stacionář vypadat?

Projekt vzniká podle návrhu architekta Jiřího Švehlíka. "Novostavba denního stacionáře je projektovaná jako jednopodlažní stavba s bezbariérovým přístupem. Bude umístěna na západní straně pozemku resp. stávající zahrady a propojena se stávajícím objektem D domova s pečovatelskou službou v Blahoslavově ulici. Součástí realizace je i napojení na veřejné sítě, vybudování zahrady a parkovacích stání," sdělila vedoucí oddělení investic Alice Štěpánková.

Výstavba bude probíhat po celé léto s předpokladem dokončení do konce září letošního roku. "Výstavbou bohužel dojde k částečnému ovlivnění poklidného života v domově pro seniory i vlastníků sousedních nemovitostí. Ale budeme se v největší míře snažit, aby tato omezení trvala pouze nezbytnou dobu a byla co nejmenší," dodala Alice Štěpánková.

Ralizaci projektu bude po celou dobu projektu kontrolovat technický dozor investora zastoupený panem Daliborem Hiskem a koordinátor bezpečnosti práce pan Kortus. Za město Říčany je kontaktní osobou vedoucí oddělení investic a architektka města paní Alice Štěpánková. Kontaktní osobou zhotovitele je pan Vladimír Tarasjuk.

 

Adéla Michalová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena