Denní stacionář v Říčanech

29. 4. 2016

- Nabízí nově služby převozu klientů - Postará se o vaše blízké s láskou a péčí

Od poloviny dubna mohou klienti denního stacionáře OLGA nově využívat možnost převozu bezbariérovým vozidlem. Služby sociálního zařízení pro seniory a lidi se sníženou soběstačností totiž často vyžadují dovoz klientů domů či na jiné zdravotnické místo nebo poskytování ošetřovatelské péče v terénu. Automobil vhodný i pro vozíčkáře zakoupilo město Říčany za necelých 600 tisíc korun. Na pořízení vozidla přispěla finančním darem 150 tisíc korun také společnost Zoeller Systems s.r.o.

 

„Denní stacionář v Říčanech provozuje ambulantní služby od loňského léta. Nová moderní budova s komfortním zařízením a zkušený přátelský personál jsou zárukou kvalitních služeb. Jediné, co dosud chybělo, byla právě možnost ulehčit klientům dopravu do zařízení. Bezbariérové vozidlo považuji za nezbytnou součást a standardní vybavení takového zařízení,“ říká Michal Mrázek, radní a iniciátor projektu denního stacionáře a doplňuje: „Děkuji městu a společnosti Zoeller Systems s.r.o. za finanční podporu. A přeji si, aby byl automobil plně využívaný a pomohl co nejvíce klientům.“

Bezbariérový automobil s úpravou pro vozíčkáře se město rozhodlo pořídit dennímu stacionáři OLGA letos v lednu. A od dubna již může začít po Říčansku rozvážet první klienty.

„Bezbariérové auto budeme využívat k převozu klientů do stacionáře a zpět domů a dále poslouží pečovatelské službě DPS Senior pro terénní péči a dovozy klientů. Doufáme, že vůz bude ulehčením především pro rodiny, které nemohou dopravovat své seniory do zařízení, a proto také předpokládáme zvýšený zájem o naše služby v denním stacionáři,“ říká Iveta Závodská, ředitelka DPS Senior.

Město zakoupilo automobil značky Citroën, která nabídla ve veřejné soutěži podle zadaných kritérií nejnižší cenu. Vozidlo je určené pro transport osoby na vozíku s přístupem pomocí automatické rampy a inovativním systémem pásů upevňujících vozík. „Jedná se o typ Citroën Berlingo s přestavbou pro vozíčkáře. Auto je pětimístné a s umístěným invalidním vozíkem nabízí pohodlné sezení minimálně pro tři lidi,“ popisuje Iveta Závodská.

Převoz může využít každý klient denního stacionáře z Říčan a okolí, zařízení má působnost pro celé ORP Říčany. Pokud chce senior nebo jeho blízký zajistit dovoz z domova a zpátky, stačí uzavřít smlouvu s vedoucí pečovatelské služby paní Kadeřábkovou (323 618 272, 733 340 061). Za službu se platí speciální příplatek po Říčanech jednorázově 20 Kč za jízdu, mimo Říčany 10 Kč/km.

Na část nákladů na automobil za necelých 590 tisíc korun přispěla částkou 150 tisíc korun říčanská společnost Zoeller Systems s.r.o., která pravidelně podporuje nejrůznější bohulibé aktivity v našem městě. Zbylých 440 tisíc korun použilo město z rezervního fondu příspěvkové organizace Dům s pečovatelskou službou Senior, pod níž denní stacionář spadá.

Adéla Ambrožová,

tisková zpráva města Říčany

 

Denní stacionář v Říčanech se postará o vaše blízké s láskou a péčí

Sociální zařízení pro seniory a osoby se sníženou soběstačností nebo zdravotním postižením a potřebou

celodenní péče funguje v Říčanech od léta 2015. Nabízí denní pobyt pro 8 klientů a 4 klienty v rámci

odlehčovacích služeb na dlouhodobější pobyty například během léta. Stacionář poskytuje terapeutické,

vzdělávací služby a pomáhá při zvládání běžných i administrativních úkonů. Také zajišťuje převoz

bezbariérovým vozidlem do zařízení a zpět domů.

Jednopodlažní moderní budova s bezbariérovým přístupem je umístěna

v klidné lokalitě vedle DPS Senior.

Dvoulůžkové pokoje i společenské prostory jsou velmi prostorné a vzdušné

s praktickým a vkusným vybavením.

Nejsou jim cizí ani moderní technologie. Ošetřovatelky klienty seznamují

s počítačem i mobilem.

Klienti se mohou projít po upravené zahrádce a setkávat se a hrát hry

v příjemném dřevěném altánku.

Klienti stacionáře rádi diskutují u kuchyňského stolu, odpočívají v polohovacích

křeslech nebo spolu s ošetřovatelkami poctivě cvičí.

Aktivitu si senioři užívají také na fitness prvcích pod širým nebem.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena