Devadesát

29. 8. 2014

Jsou v Říčanech muži a ženy, kteří – jak se dřív říkalo – nesou na zádech tíhu devíti křížků. S několika z nich jsem měla možnost se setkat. Jsou obdivuhodní. I když se jim oči sem tam zalesknou odrazem dávných let, stojí zpříma v přítomnosti. Asi i proto je jim dáno zažít tento požehnaný věk.

Jedním z čerstvých devadesátníků je Dalibor Hofta. K jeho jménu patří tituly (po vyučení truhlařině vystudoval Speciální školu pro vnitřní architekturu při UMPRUM v Praze a Vysokou školu lesnickou a dřevařskou ve Zvolenu, má za sebou pestrou profesní dráhu, v devadesátých letech byl tři roky radním a místostarostou města). Nejraději ovšem má, když mu říkáte „Dalibore“ anebo „pane Hofto“. Jeho příjmení má zvuk: tatínek Jindřich byl vyhlášeným truhlářem a významným říčanským starostou. Vzpomínky na otcovy činy i životní postoj ostatně probleskují v jeho vyprávěních. Dalibor Hofta už léta na stránkách Kurýra zajímavě, se smyslem pro poutavý detail vzpomíná na lidi, s nimiž se dřív setkával, na ulice, po kterých chodil. Jaké štěstí pro nás, které baví skládat si obrázek města, ve kterém žijeme.

Narozeniny slaví 12. září. Letos je to, stejně jako v roce 1924, pátek. Tento den jako by předurčil jeho životní peripetie: „Byl to kritický pátek, ale ne až tak havarijní, nebylo to současně třináctého. Asi proto jsem se v životě ocital na symbolické hranici, ale vždy to nakonec nějak vyšlo a měl jsem štěstí.“

Pane Hofto, připojujeme se k vašim blízkým a pozvedáme číši. Přejeme zdraví a stále humor, pohodu a nadhled, které při setkáních s vámi můžeme zakoušet. Krásné narozeniny!

Renata Skalošová
a redakční rada Říčanského kurýra

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena