Devátý Zlatý oříšek starosty města Říčany

4. 11. 2019

Talentované děti Středočeského kraje se sešly v Říčanech

Devátý Zlatý oříšek starosty města Říčany si odnesly dívky z formace Madonna z taneční školy Twist. Město věnovalo čerstvým vicemistryním světa pro rok 2019 v rokenrolu (formace junior) i šek v hodnotě 25 tisíc korun. Plavec Daniel Mach, biketrialistka Eliška Hříbková a Viktor Stocker, hráč na akordeon, získali za své výkony kromě originální keramické sošky i poukaz na deset tisíc korun. Tyto šeky věnoval partner akce Středočeský kraj. Prestižní soutěž s jednadvacetiletou tradicí vyvrcholí na Nový rok v České televizi. Uvidíme finalisty z Říčan i v celonárodním kole?

Jedenáct semifinalistů se do Říčan sjelo z celého Středočeského kraje už po deváté. Talentované děti ve věku od 6 do 14 let se mohly účastnit jako jednotlivci nebo kolektivy v libovolném oboru. Sportovní výkony, taneční a hudební vystoupení i výtvarné počiny hodnotila devítičlenná porota. Postupující mají šanci zazářit i před televizními kamerami České televize na Nový rok. Porotu nejvíce zaujaly sportovní výkony biketrialové závodnice Elišky Hříbkové ze Žernovky a plavce Daniela Macha ze Sendražic u Kolína. Hrou na akordeon zazářil desetiletý muzikant Viktor Stocker z Kladrub. Tito ocenění finalisté si domů kromě drobných dárků odvezli i poukazy na deset tisíc korun, které věnoval Středočeský kraj.

Zlatý oříšek starosty města Říčany si vytančily dívky z formace Madonna taneční školy Twist, za vystoupení v rytmu rokenrolu s choreografií na motivy M. Jacksona. Držitelkami stříbrného poháru z Mistrovství světa 2019 se staly jen několik hodin před vystoupením v říčanském sále.

Kromě tance a zpěvu mohli diváci obdivovat vystoupení na kolečkových bruslích Veroniky Dykastové nebo zdolávání překážek na kole oceněné Elišky Hříbkové. Sympatie si získala i cvičitelka Natálie Mlejnková s fenkou Fany při ukázkách agility. Pořadatelé Zlatého oříšku si již při vzniku soutěže před jednadvaceti lety vytkli za cíl maximálně podporovat a rozvíjet nadání dětí. Předseda správní rady Nadačního fondu Zlatý oříšek Jiří Kotmel o této prestižní soutěži říká: „V šikovných a úspěšných dětech se skrývá kulturní i ekonomická budoucnost našeho národa a pro takové děti se v Nadačním fondu Zlatý oříšek snažíme dělat maximum. Nejen, že si díky soutěži Zlatý oříšek zdokonalí své mediální dovednosti, zažijí motivující pocit celospolečenského uznání, ale svou účastí se také stávají součástí našeho programu materiální podpory jejich další činnosti.“

 Vítězové krajských předkol Zlatého oříšku automaticky postupují mezi kandidáty do kola celonárodního. Zlatý oříšek každoročně nominuje 21 dětí z celé České republiky a vyhlásí 7 vítězů, kteří kromě prestižního titulu držitele Zlatého oříšku získají originální sošku z dílny brněnského výtvarníka Jaroslava Homoly. Zlatý oříšek probíhá už tradičně pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a Ministerstva kultury České republiky, v jejichž spolupráci je také realizován. 

Svůj talent v soutěži Zlatý oříšek v minulosti prezentovali například Karel Abraham, úspěšný motocyklový závodník a vítěz Zlatého oříšku 2005, Jan Smigmator, profesionální jazzový a swingový zpěvák a vítěz Zlatého oříšku 2000, Anna Dušková, nadějná česká krasobruslařka a vítězka Zlatého oříšku 2013. Na Zimních olympijských hrách mládeže 2016 v Lillehammeru získala s Martinem Bidařem stříbrnou medaili a na Mistrovství světa juniorů 2016 v maďarském Debrecínu dvojice vybojovala zlato osobním rekordem 181,82 bodu.

Kateřina Lauerová, tisková zpráva města

Akci finančně podporuje město Říčany i Středočeský kraj.  

 

 

Zlatý oříšek Středočeského kraje 2019 má své vítěze

Zlatý oříšek starosty města Říčany získaly čerstvé vícemistryně světa – formace Madonna z Taneční školy Twist Říčany

Kolečkové rychlobruslení je doménou Veroniky Dykastové

Veronika Martínková zatančila v latinskoamerickém rytmu

Cyklotrialistka a šťastná majitelka jednoho ze Zlatých oříšků  Středočeského kraje, Eliška Hříbková

Border kolie Fany a její vlídná trenérka Natálka Mlejnková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena