Díky dvěma odpovědným z Klidného města

26. 11. 2022

 

V půlce října zasedlo k prvnímu jednání nové zastupitelstvo. To tradičně volí vedení města a výbory. Ty mají sloužit jako poradní orgán zastupitelstva. Ze zákona se zřizuje výbor finanční a kontrolní. Vedení města navrhlo zřízení výboru energetického, protože téma energetiky považuje v současné době za zásadní. I ten tedy vznikl.

Protože za neméně důležitou v Říčanech považuji i dopravu, navrhl jsem zřízení výboru pro dopravu. Ten by mohl městu pomoci s přípravou návrhů na zlepšení dopravní situace, parkování, nebo třeba lepšího skloubení cyklo, pěší a motorové dopravy. Předchozí přístup města nefungoval a mohli jsme to vidět všichni. Dodnes jsou po celých Říčanech přelepené značky ze zpackaných zón parkování; město systémem pokus omyl řešilo zjednosměrňování ulic; zadávalo studie, které kdovíjak při těch pokusech využívalo atd. Zkrátka minulé vedení si s dopravou neporadilo.

Proto jsem navrhl nový impuls – zřízení výboru, který by mohl být naplněn odborníky, veřejností, lidmi napříč politickým spektrem. Starosta David Michalička navrhl odložit zřízení výboru na některé z dalších zastupitelstev. Jeho návrh na odložení vzniku výboru neprošel. A v následném hlasování byl nejtěsnější možnou většinou odhlasován můj návrh na vznik výboru. Pro jsme byli všichni za SPOLU-ODS, všichni za Změna pro Říčany a dva odpovědní z Klidného města – Petr Auředník a Soňa Mikešová. Všem děkuji za podporu návrhu, ale speciálně těmto dvěma, kteří ukázali, že hledání řešení dopravy v Říčanech myslí opravdu vážně. Nikdo další vznik výboru nepodpořil, radní Voráčková dokonce hlasovala proti jeho vzniku.

Výbor je v podstatě nejlepší způsob, jak hledat napříč společností a za pomoci odborníků pro Říčany nejlepší řešení. Tak věřím, že všichni, i Klidné město navzdory úvodnímu odporu, výbor ve své práci podpoří. A snad se brzy dočkáme lepších řešení dopravy ve městě.

 

Jiří Kozák, zastupitel (SPOLU-ODS)

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena