Do práce na kole a novinky pro cyklisty

1. 7. 2016

Na Fialce proběhlo vyhlášení soutěže Do práce na kole v Říčanech. Registrovaní účastníci z našeho města za květen ujeli či ušli celkem 8 500 km.

Nejúspěšnějším týmem se 100% pravidelností dojezdu do práce se staly dámy Sovičky z Bezručky, konkrétně Krejčová, Chalupová a Slámová. Nejvíce kilometrů za květen při cestách do práce, přesně úctyhodných 1 153 km, najezdil Vladimír Chládek - Ben.

Vítězům i všem ostatním gratulujeme a znovu děkujeme sponzorům akce – Na Fialce, Bistro Na Růžku, Restaurace Jureček, Muzeum Říčany, infocentrum a Cyklosport Říčany.

Na setkání prezentovali zástupci města novinky realizované v poslední době. Podařilo se například prolomit průjezd cyklistů jednosměrkami proti, i když zatím jen v jednom případě, v Bezručově od Dukelské ke Smiřických. Děkuji tímto kolegovi Dušanu Suchému, který se na zřízení významně podílel. Děkuji též zástupcům dopravního inspektorátu Policie ČR, že tuto, mnohde již standardní věc, povolili. Rád bych je veřejně poprosil, aby se snažili využívat veškeré možnosti platné legislativy a pomohli nám realizovat přání občanů. Často totiž stačí velmi jednoduchá a levná řešení, jak je vidět v jiných městech, ale u nás jsme se setkali spíš s principiálním odmítáním, případně s požadavky na velmi náročné a nákladné stavební úpravy. Předem moc děkuji.

Další dobrou zprávou je alespoň základní oprava stezky od Olivovny k vojkovské magistrále (podél Černokostelecké). Oprava této cesty, která není v majetku města a je zde dlouholetý restituční spor, se povedla díky dobré spolupráci s Lesy ČR.

Na žádosti rodičů bude město postupně instalovat stojany na kola a koloběžky u školek a snad i škol. Stejnou potřebu totiž ukazuje i probíhající kampaň Bezpečné cesty do škol, kterou pro Říčany zajišťuje Nadace Partnerství. V případě, že budete mít další návrhy na zlepšení, posílejte je na mou adresu.

David Michalička

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena