Do základních škol přichází stále více dětí

25. 3. 2013

Během měsíce ledna a února proběhly ve městě zápisy do základních škol. Do prvních tříd se začínají hlásit rekordní počty dětí, stejně jako před pár lety do mateřských škol. Jinde v republice je situace přesně opačná, bohužel, prstenec obcí v okolí Prahy „praská ve švech“. Říčany i přes výstavbu nové školy jsou pomalu na své kapacitní hranici.

Pro příští školní rok máme dostatečný počet kmenových tříd, avšak už od září 2014 může dojít k téměř absolutní naplněnosti současné kapacity všech škol. Proto již nyní intenzivně pracujeme na rozšíření kapacity škol, hledáme rezervy, vyhledáváme nevyužité prostory, které lze zrekonstruovat na školní třídy, zjišťujeme využitelnost půdních prostor v budovách škol. Uvažujeme také o rekonstrukci bývalých školních budov. Zastupitelstvo uvolnilo potřebné prostředky k vypracování studie, která tyto prostory odhalí, popíše, vypočítá náklady na rekonstrukci. Možnosti řešení už teď vidíme a budou realizovatelná, ale budou stát nemalé finanční prostředky.

Jednou z cest, jak peníze na úpravu těchto prostor získat, je komunikovat s okolními obcemi, které mají s naším městem smlouvu o společném školském obvodu. Bude třeba, aby městu Říčany výrazně přispěly na budování těchto tříd, pokud stojí o to, aby byla smlouva zachována. Pokud se obec nebude ochotna finančně podílet, budeme muset dohodu vypovědět. V průběhu jara povedeme s jednotlivými obcemi jednání, která mají za cíl dosáhnout výrazné redukce smluv.  

V září tohoto roku ve městě otevřeme pravděpodobně 11 prvních tříd. Na Základní škole u Říčanského lesa 3 třídy, na 1. ZŠ 3 třídy, v případě potřeby i 4 a v ZŠ Bezručova 5. V těchto dnech rodiče dostávají od ředitelů škol rozhodnutí o přijetí ke školnímu vzdělávání. Město podle školského zákona musí přijmout a přijme všechny zájemce s trvalým bydlištěm v Říčanech. Obecně závazná vyhláška „o spádovosti“, jak se jí lidově říká, slouží pak k rozdělení území k jednotlivým školám, má však funkci čistě orientační. 

Rodiče mají ze zákona možnost výběru školy, avšak pouze do okamžiku, kdy má škola volnou kapacitu. Obec nemůže zabezpečit přijetí dítěte do konkrétní školy, jen do školy na území obce. Bohužel, podle školského zákona je na stejnou úroveň postaveno dítě s trvalým bydlištěm v obci s dítětem ze společného školského obvodu. Jednoduše řečeno má stejný nárok na přijetí do konkrétní školy dítě z Říčan i dítě z okolní obce, která má s naším městem smlouvu. Proto dojde k výše uvedeným opatřením. 

Z důvodu velkého náporu a zájmu o Základní školu u Říčanského lesa jsou do prvních tříd z rozhodnutí ředitele přijímány děti do tříd o počtu 30 dětí. Je to i z důvodu, že to umožňují moderní a velmi prostorné učebny ve škole. Zřizovatel má sice možnost podle školského zákona udělovat výjimku až na kapacitu 34 dětí ve třídě, ale k tomuto opatření nechceme v žádném případě v budoucnu přistupovat, protože si při takovém počtu dětí ve třídě uvědomujeme velkou zátěž nejen pro učitele, ale hlavně zátěž pro dítě. Sice bychom si přáli, stejně jako vy, rodiče, aby byly třídy naplňovány maximálně do počtu 25 dětí ve třídě, ale současná situace to v tuto dobu neumožňuje. Ve starších školách jsou však některé učebny, které mohou mít kapacitu menší než 30 dětí a tu je třeba respektovat, zejména s ohledem na rozhodnutí krajské hygienické stanice. Proto jsou například v ZŠ Bezručova a na 1. ZŠ otevírané třídy s menším počtem dětí než 30.

V průběhu tohoto roku dokončíme koncepci na řešení současné kapacity základních škol s výhledem do roku 2018 a vytvoříme plán na průběžné rozšiřování počtu kmenových tříd v jednotlivých školách podle potřeb. Bohužel, může se tak stávat i na úkor rušení odborných učeben. Do začátku školního roku 2014/15 budeme připraveni na přijetí všech dětí z našeho města.

Chtěla bych vzkázat rodičům budoucích prvňáčků: mám za celá léta, kdy se ve školství v Říčanech pohybuji, přehled o úrovni vzdělávání na jednotlivých školách. Mohu s klidným svědomím prohlásit, že všechny tří školy kvalitně připravují děti na vstup do života, ve všech školách pracují zkušené elementaristky. Svědčí o tom i zájem dětí z nejširšího okolí Říčan. Dochází k nám děti i ze vzdálenosti 20 km, školám v Říčanech dávají přednost před jinými školami. Proto pokud se nedostanete do vybrané školy, nezoufejte. Vaše dítě bude jistě spokojeno i v jiné říčanské škole, která ho přijme. Přeji vám i dětem, abyste prožili následující školní rok v pohodě, s radostí a v plné spokojenosti. 

Hana Špačková, místostarostka

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena