Dobrá zpráva pro Říčany! Rozestavěná budova věznice se nebude dostavovat

30. 9. 2016

Okraj Říčan hyzdí téměř 30 let betonová konstrukce budovy, která měla fungovat jako věznice.

Vedení města posledních několik měsíců jednalo s vlastníkem areálu - Vězeňskou službou ČR - o možném využití rozestavěné stavby. Věznice v Říčanech ale nevznikne. Areál totiž přechází zatím pod Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Poslance z kontrolního výboru Poslanecké sněmovny o tom informoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Radnice nyní prosazuje vybudovat na tomto místě centrum Integrovaného záchranného systému (IZS) a centrum údržby Pražského okruhu.

„Myslím, že je to pro Říčany příznivá zpráva. Myšlenka věznici dostavět se čas od času znovu objevovala - naposledy loni v létě - a jsem rád, že konečně došlo k jednoznačnému rozhodnutí. Pro areál najdeme účelnější využití,“ uvádí místostarosta Zdeněk Hraba (Klidné město).

Takřka 30 let okraj Říčan hyzdí rozestavěný skelet budovy věznice. V atmosféře listopadu 1989 se tehdejšímu předsedovi Městského národního výboru a vedení radnice podařilo přesvědčit Ministerstvo spravedlnosti o potřebě zastavit výstavbu obrovského vězeňského komplexu. Od té doby prostor chátrá a sem tam se objevují myšlenky na využití území. Věznice, skladové haly, drtička stavebních sutí, minikáry. „Je to obrovská plocha 80 tisíc metrů čtverečních v majetku státu, které ale nyní nemají smysluplné veřejné využití. Výhodou pozemků je blízkost budoucímu Pražskému okruhu, a tak nás napadlo, že by zde mohlo vyrůst centrum Integrovaného záchranného systému (hasiči, policie, záchranka) a centrum silniční údržby. Ve spodní části budeme usilovat o povodňovou izolační zeleň s cyklostezkou,“ popisuje starosta Vladimír Kořen (Klidné město).

Vězeňská služba ČR nakonec rozhodla o trvalé nepotřebnosti této nemovité stavby a letos v září majetek předala Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). O budoucí realizaci bude tento úřad jednat s městem Říčany. Jisté však je, že věznici stavět a provozovat nebude. Protože agenda věznic patří do působnosti Vězeňské služby ČR, nikoliv ÚZSVM.

„Nejprve nepotřebný majetek převezmeme, provedeme jeho lustraci a následně jej nabídneme k využití organizačním složkám státu. Nebude-li zájem o jeho převzetí, bude majetek realizován v souladu se zákonem. O konkrétním způsobu zatím není rozhodnuto,“ přibližuje tiskový mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka s tím, že budoucí využití areálu je také dáno platným územním plánem města Říčany.

Město usiluje o integrovaný záchranný systém

Plocha by mohla být právě ideálním místem pro centrum IZS a Střediska správy a údržby silnic ŘSD. Pozemek se nachází ve vzdálenosti několik set metrů od plánované stavby silničního okruhu kolem Prahy. Zároveň výstavba podobného centra může pomoci všem záchranným složkám s kapacitními a technickými problémy, se kterými se v Říčanech potýkají. „Jednotlivé součásti IZS patří do působnosti Ministerstva vnitra, Ministerstva zdravotnictví, ŘSD a Ministerstva dopravy. Těmto institucím nabídneme předmětný majetek k převzetí a případnému využití tímto způsobem,“ dodává Radek Ležatka.

„My už od loňského roku myšlenku centra záchranného systému a centra údržby Pražského okruhu šíříme. Právě koordinovaný zájem středočeského vedení policie a hasičů celou věc posunul, významně pomohli i poslanci z kontrolního výboru Poslanecké sněmovny, kteří po našem setkání ve Štiříně otázku otevřeli na parlamentní půdě,“ informuje starosta města a doplňuje: „Kupříkladu Ředitelství silnic a dálnic už zadalo studii pro vybudování centra. Původní plán byl, že stát bude velmi draze vykupovat pozemky v Běchovicích a tady je má zadarmo k dispozici.“

Adéla Ambrožová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena