Dobré zprávy pro Říčany

29. 12. 2022

Všichni víme, jak vypadá doprava v Říčanech. Situace se sama nezlepší, je nutný komplex opatření, a proto jsem rád, že se nám podařilo prosadit můj návrh na vznik výboru pro dopravu, který jsem přednesl starostovi ještě před jeho znovuzvolením. Díky argumentaci Jirky Kozáka a podpory

STANu a nakonec i dvou kolegů z KM máme šanci se společně posunout k lepšímu. Z mého působení ve výboru pro dopravu na Kraji vím, jak je důležité vnímat věci v kontextu a jednat o nich na odborné i politické úrovni. Proto je vznik výboru důležitý, a proto jsem se uvolil, když jsme s nápadem přišli, k vedení tohoto výboru. Věřím, že se společně podaří poskládat tým schopných lidí a také, že naši nominanti se ho budou moci aktivně účastnit a získají podporu koalice. Jednou z podmínek zlepšení dopravní situace je vybudování obchvatů v čele s tím pražským. Když současný ministr dopravy, bývalý náměstek pro dopravu na kraji a můj kolega Martin Kupka prohlásil po svém nástupu do funkce, že mezi jeho priority patří dostavba obchvatu Prahy v čele se stavbou č. 511, tedy mezi D1 a D11 s termínem zahájení výstavby do dvou až tří let, mnozí tomu nevěřili. Nemáme sice vyhráno, ale dnes máme (ŘSD) po vydání pravomocného územního rozhodnutí vykoupeny pozemky za téměř dvě miliardy korun, tedy téměř 80 %. Navíc Horní Počernice nedávno stáhly žalobu na okruh. Probíhají projektové práce pro stavebního povolení a pokud vše půjde podle plánu, mohla by mít stavba vydané stavební povolení v první polovině roku 2024. Držme si tedy palce, a hlavně všem zainteresovaným v čele s ŘSD. Mezi dobré zprávy patří také posun v přípravě Středočeské části D3, kde ŘSD podalo novou žádost o vydání územního rozhodnutí. Jen připomínám, že již dříve bylo definitivně potvrzeno, že trasa povede dle dlouhodobých plánů od Jesenice a nikoliv od Říčan.

Mezi víc než dobré zprávy pro Říčany bych závěrem zmínil skutečnost, že se navýšily prostředky na výstavbu škol a Říčany by tak místo dotace 220 mil. Kč měly získat 300 mil. Kč. Je dobré, když jsou ve vládě zástupci našeho kraje, kteří vnímají naše problémy intenzivněji než ostatní. Přejme si úspěšný rok a samé dobré zprávy pro Říčany!

Miloslav Šmolík, krajský a říčanský zastupitel (SPOLU/ODS)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena