Dokončení ulice Nerudova se komplikuje.

29. 9. 2017

Zhotovitel neplní smluvené termíny, ani úkoly

Ulice Nerudova stále není opravena, komplikuje to příjezd ke dvěma školám, na situaci si stěžují místní obyvatelé. Na staveništi nejsou dlouhé týdny vidět žádní dělníci. Říčanský Kurýr proto položil několik otázek starostovi Vladimíru Kořenovi (Klidné město).

Pane starosto, ulice Nerudova není stále hotova. Proč?

Vidím dvě věci. Firmu, co pracuje jak za socialismu. Druhou věcí je mělké uložení plynu, ale to je opravdu detail, který by na rychlost prací neměl mít zásadní vliv.

Kdy měla být Nerudova hotova?  

Podle smlouvy byl termín dokončení 31. srpna 2017. Za každý den prodlení má vybraná firma penále v řádu desítek tisíc korun.

O tom, že firma pracuje laxně, se ale přeci vědělo už v červnu. Proč jste na firmu netlačili, ať začne pracovat?

Ale tlačili, máme technický dozor, investiční oddělení, na místě byli operativně i radní. Já tu situaci taky průběžně sleduji. Na chvíli se práce rozjedou a pak to usne. Je to jak s nespolehlivými řemeslníky. Sliby, chyby. Základ je v tom, že na začátku se čtyři, pět týdnů nepracovalo.

Ale obyvatele určitě zajímá, kdo je odpovědný za výběr takové společnosti?

Jde o veřejné peníze, tak se musí postupovat podle zákona o veřejných zakázkách. Vyloučit firmu s nejnižší cenou, to si koledujete o zápas na Úřadu pro hospodářskou soutěž. Vyloučení nepřiměřené nabídkové ceny jsme zkusili u odbahnění Marvánku. Zakázku dostala až firma na třetím místě, jenže ta si najala jako subdodavatele levnější společnost. No a ti dvakrát utopili bagr a ještě nám nechali skrytou díru v trubce.

Vraťme se k Nerudově ulici. Se společností přeci máte zkušenost. Stavěla pro kraj Rooseveltovu ulici a kvalita? Kdo firmu vybral a kdo podepsal smlouvu?     

Zkuste někoho vyloučit z bitvy o veřejnou zakázku. Máme spoustu firem, které skončí na druhém, pátém, desátém místě a chtějí se odvolávat, soudit. Každá zajímavá zakázka přináší ostrý souboj o peníze. Smlouvu vybrala hodnotící komise, její výběr schválila rada a smlouvu jsem podepsal já.  

Obyvatelé chtějí slyšet, kdy bude důležitá ulice hotova. Čas od května do srpna by přeci měl stačit?

No určitě. Taky jsem viděl obrázky z Ruska, jak během snad dvou dní opravili hlavní moskevskou magistrálu. Nebo v Japonsku, když se propadla silnice, tak během velmi krátké doby takřka v řádu hodin bylo hotovo. Žijeme v Česku. Doufám, že v průběhu října bude dokončeno. Nicméně musím věřit.

Proč smlouvu nevypovíte? Vždyť na to je důvod.

Nejenom důvod i chuť by byla. Ale musíte vidět dál. Kdo tu práci dodělá? Jaké dá záruky? Jak rychle vyberete nového dodavatele?  

Neříkejte, že není způsob, jak donutit stavební firmu pracovat?

Myslím, že ten pocit zná spousta lidí, kteří někdy stavěli. Čekáte na instalatéra a večer vám přijde sms s omluvou a nový termín příští týden. Ale jeden způsob vidím jako možný. Umístíme u stavby velkou ceduli, ať každý vidí, kdo Nerudovku staví.

Lidé z Nerudovy ulice se už několik měsíců nemůžou autem dostat domů. Stojí jim stavby, dělníci překopli vedení telekomunikací, po nehodě s plynem musela být část ulice evakuována. Myslíte, že jim takovéto gesto postačí?

Snažím se jim to vysvětlovat. Setkávám se s nimi a opravdu hledám, jak pomoci. Přál jsem si, aby jim rekonstrukce ulice přinesla kvalitnější a hezčí prostředí. Teď jsme ve stavu, kdy musíme společně dotlačit firmu k dokončení prací.    

Kateřina Lauerová, tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena