Dokončeno: následky ničivého požáru překonány!

29. 4. 2016

Říčanští ragbisté otevírají nové šatny

Po necelých dvou letech se říčanští ragbisté vrací „domů“. Budovu šaten, sprch a toalet na stadionu Josefa Kohouta totiž v květnu 2014 zasáhl devastující požár. Na ragbyovém hřišti se sice odehrálo několik zápasů, ale zázemí využívali hráči v sousední městské sportovní hale. Celý objekt musel projít totální rekonstrukcí.

Právě na ní se skládali lidé v dobrovolné sbírce, přispěli sponzoři a rozhodující sílu přidalo město Říčany.

V pátek 15. dubna se v areálu ragbyového stadionu Josefa Kohouta slavilo. Za účasti prezidenta RC Mountfield Říčany i České ragbyové unie Davida Frydrycha, starosty města Vladimíra Kořena, zástupců zhotovitele, projektanta a dalších sportovců a fanoušků ragby se slavnostně otevřela nová budova zázemí.

„Stříhání pásek je trochu „papalaklišé“, nemám to rád. Ale dneska je to přeci jenom trochu jiné. Je tu moment, který je ohromný a úctyhodný. Ničivý požár neposlal Říčany do kolen. Vznikl tu jakýsi pomyslný ragbistický mlýn, do kterého se zapojilo mnoho lidí, každý přidal svou sílu a nápady. A začali jsme společně tlačit, až jsme přetlačili nepřízeň osudu,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen (Klidné město).

Říčanský klub od svého vzniku v roce 1944 naplňuje již čtvrtou generaci Říčaňáků sportovním duchem, společenským životem a hlavně ragbyovými úspěchy. „Po celou tu dobu ragby upevňuje nás samotné i nás vzájemně. Avšak za těch dvaasedmdesát let jsme společně s našimi otci a dědy prošli i řadou okamžiků, kdy už jsme si mysleli, že ty lepší dny našeho klubu skončily. A nebyly to jen sportovní nezdary. Nikdy jsme ale nepřestávali věřit v lepší budoucnost a hledat k ní nové cesty. Naposledy před dvěma lety, když ničivým požárem vyhořely naše šatny, se dnešní den zdál neskutečným,“ uvádí David Frydrych (Unie pro sport a zdraví).

K opravě přistoupilo město především v důsledku požáru, ale také kvůli povodním, které budovu několikrát poškodily v minulosti. Největší škody utrpěla střední část objektu a střecha. Přestože zásah hasičů proběhl velmi rychle, plameny zničily kabiny domácích i hostů a sociální zázemí. Vypálenou a podmáčenou část zázemí bylo nutné strhnout a postavit znovu. Hasiči naštěstí částečně uchránili garáže pro techniku, posilovnu, sklad a klubovnu.

Vice než 100 lidi shromaždilo přes jeden milion korun

Ihned po požáru město uspořádalo na opravu vyhořelých šaten veřejnou sbírku. V ní občané shromáždili přes jeden milion korun. Z pojištění nemovitosti město získalo 2,5 milionu korun Jenže celková odhadovaná cena podle několika vypracovaných variant se měla pohybovat kolem 20 milionů. Otevřenou veřejnou soutěží se nakonec podařilo cenu stáhnout na zhruba 12 milionů korun. V červnu loňského roku navíc dostali ragbisté špatnou ministerskou zprávu, protože se nepodařilo uspět s žádostí o dotaci. Rozhodující sílu ale přidali říčanští zastupitelé, kteří jednomyslně rozhodli, že stavba půjde z městské kasy, přesněji z peněz, které se podařilo v průběhu roku 2015 ušetřit. V létě 2015 se mohlo začít s přestavbou, která trvala do letošního března.

„Sluší se poděkovat všem dárcům. Od těch velkých, jako byl pan Frydrych s rodinou, společnost Mountfield, společnost Kasia vera, pan Jan Blaško, tak po ty menší, kterých byly desítky. A chtěl bych poděkovat i kolegům zastupitelům za podporu tohoto díla. Nemuseli jsme zastavit žádný rozběhnutý projekt jinde ve městě. Věřím, že se z říčanského ragby centra bude šířit nejenom vítězná sláva, ale také hodnoty, které k ragby patří,“ dodává starosta a prezident klubu připomíná: „Děkuji městu, hráčům, trenérům, rodičům, partnerům a všem sportovním přátelům. Jako klub si nesmírně vážíme odhodlání jít do toho s námi, pomáhat každým dnem ragby a věnovat vždy všemu neutuchající úsilí neviditelné mravenčí práce a svůj volný čas. Mnohem pevněji věřím, že naše generace vychová dobře další generaci a ta zase další a další. Pátou, šestou, sedmou... generaci pokračovatelů říčanského ragby.“

Ochrana před stoletou vodou

Rekonstrukce zahrnovala opravu konstrukční části dotčené nemovitosti jako konstrukce stropů a podhledů, střechy, elektroinstalace nebo povrchy stěn. Šatny, sociální zázemí i klubovna včetně kuchyně nyní září novotou. „Celý jednopodlažní objekt s rovnou střechou je usazený na betonovou desku, která je součástí tzv. bílé vany. Veškeré pracovní spáry všech vrstev jsou do úrovně jednoho metru nad terénem vodotěsné, což by mělo ragbyové zázemí ochránit i před stoletou vodou,“ říká projektant Milan Mimra z BML projekční kancelář s.r.o. Za architektonickým řešením stavby stojí společnost BML projekční kancelář s.r.o., o výstavbu se postarala společnost ATOS, spol. s.r.o. TDI a BOZP zajistila firma Expe, s.r.o. Rugby Club Říčany zafinancoval projektovou dokumentaci.

Adéla Ambrožová,

tisková zpráva města Říčany

Nové ragbyové šatny v Říčanech se otevřely veřejnosti

Bránu do nových prostor zázemí symbolicky otevřeli starosta Říčan Vladimír

Kořen a prezident RC Mountfield Říčany David Frydrych. K tomu jim zněla

klubová hymna, kterou zazpíval Kamil Emanuel Gott.

V přítomnosti desítek hostů došlo k odhalení zdi pěti hlavních hodnot

ragby. Proč jde právě o soudržnost, respekt, nadšení, disciplínu a přátelství

přiblížil trenér kategorie U10 Ondřej Fořt.

Malí ragbisté oslavili nové ragbyové zázemí říčanským klubovým bojovým

pokřikem „Hrom tě vem“. Ukázka jejich předzápasového zápalu sklidila

u přítomných hostů bouřlivý potlesk.

Do veřejné sbírky se zapojilo přes 100 lidí. Každý den se vybralo v průměru

5 tisíc korun, celkem částka vyšplhala na neskutečných 1 017 989 Kč. Pět

nejštědřejších dárců - Město Říčany, Ivan Drbohlav (Mountfield s.r.o.), Petr

Formánek (Kasia vera s.r.o.), Jan Blaško a rodina Frydrychova, obdrželi jako

poděkování podepsaný dres. Ragbyové míče s podpisem dostali zástupci

zhotovitele, projektanta, TDI a odboru správy majetku.

Na závěr akce si každý mohl prohlédnout nové prostory šaten, sprch

a toalet. Budova je tvořena deskami z pohledového betonu, které projektant

vhodně zvolil k typu a zaměření stavby. Inspirací se také stalo zahraničí, kde

vznikají podobné stavby.

Adéla Ambrožová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena