Domov Pod Kavčí Skálou

29. 11. 2019

Pod Kavčí Skálou se nezahálí

Domov seniorů Pod Kavčí Skálou měl skutečně nabitou druhou půlku roku a zejména poslední měsíce. Žil hned několika velkými událostmi, jak společenskými, tak interními. Na chodbách domova a v přilehlém okolí to skutečně nevypadalo jako v místě, kde lidé primárně odpočívají. Dá se říci, že až teprve blížící se nástup měsíce prosince přinesl do domova trochu klidnější atmosféru, i když - jen zdánlivě, probíhají zde totiž v plném proudu přípravy na Vánoce.

Ale hezky popořádku. Dělo se toho totiž opravdu hodně. Zbudovali jsme pro naše obyvatele krásnou kuchyň jako součást prostor, kde probíhá většina aktivizačních činností, a čas ukázal, že to byl jeden z nejlepších počinů. Seniorky z Domova ji zcela pravidelně využívají nejen pro své potřeby, ale pečou i pro další účely. Dobroty z rukou našich obyvatelek mohli lidé ochutnat na Krajských výstavách, na Říčanských jablečných slavnostech, při Sportovních hrách pro seniory, které Domov Pod Kavčí Skálou pořádá už devět let a v neposlední řadě i při naší největší události roku, která propojuje veřejnost s Domovem, při Běhu pro Domov Pod Kavčí Skálou, který Domov ve spolupráci se spolkem Báječných žen v běhu a za podpory města Říčany letos organizoval už potřetí. 

Druhá polovina roku se vlastně nesla ve znamení výročí a úspěchů.

Na zahradě Domova jsme instalovali hmyzín, který si naši obyvatelé vyrobili. Umístili se s ním na výstavě Šikovné ruce našich seniorů v Lysé nad Labem, získali za něj Cenu radní Středočeského kraje.

Na konci srpna jsme oslavili kulaté narozeniny, krásných 100 let paní Růženy Chňoupkové, která v Domově spokojeně žije více než dva roky a je stále při obdivuhodné duševní i fyzické síle.  Paní Chňoupková slavila vlastně na etapy, s námi, s přáteli, s rodinou, co za ní dojížděla, záplava kytic zdobila nejen její pokoj, ale i chodby domova.

Září se neslo v duchu sportu. Běh pro Domov Pod Kavčí Skálou letos zaznamenal rekordní účast v dětských kategoriích a díky perfektní organizaci, bohatému programu, tombole i krásnému počasí a hlavně díky otevřeným srdcím účastníků se nám podařilo získat na volnočasové aktivity našich seniorů ještě zajímavější částku, než v předchozích dvou letech, a to 29 364 Kč. O emočním a společenském přesahu této události je nutné se také zmínit. Vedle závodní 6km trati pro dospělé běžce a vedle dětských běhů na 100 - 400 m je součástí programu i klání místních seniorů na krátké 60m trati, které probíhá za mohutné podpory běžců hlavního velkého závodu a veřejnosti. Takovou koncentraci podpůrných gest, emocí a sdílené snahy člověk zažije málokdy a málokde. Štěstí v očích seniorů s podtextem „Já jsem to dal/ dala!“ je organizátorům snad i větší odměnou než výtěžek ze závodu.  Díky němu se však seniorům probarví život dalšími aktivitami ještě dlouho po běhu, takže ještě jednou díky za něj. A také díky za podporu všem sponzorům, městu Říčany a hlavně dobrovolníkům z řad Báječných žen v běhu i z řad zaměstnanců Domova Pod Kavčí Skálou, neboť bez nich by tato událost nikdy nevznikla a nebyla tam, kde je nyní. Pokud byste měli zájem zhlédnout video z běhu, můžete na youtube zde: www.youtube.com/watch?v=IikZeQoPGsk.

Sportovní úspěchy zaznamenali naši obyvatelé nejen na Běhu, ale i na již tradičních Sportovních hrách seniorů, a to v září rovnou dvakrát. Náš tým se umístil na prvním místě jak při hrách organizovaných naším domovem, tak i na sousedních Sportovních Hrách Domova Zvonková. Jsme na náš tým patřičně hrdí. Trénovali pod vedením našich aktivizačních pracovnic jako draci.

S říjnem a listopadem se dostalo ke slovu ve větší míře opět Mezigenerační setkávání, které ve spolupráci s MŠ Čtyřlístek a paní učitelkou Michaličkovou funguje naprosto bezvadně již několik let. Naši senioři si za pomoci „svých“ dětí osázeli předzahrádku cibulkami různých květin a teď už se těší na jaro, jakpak se jim „chytí“.

A co dělají naši obyvatelé, kdy nesoutěží, nezávodí a nesází? Chystají se na Vánoce, pečou cukroví, vyrábějí dárky na výstavy a na další ročník Běhu, šijí hračky, pletou a taky se trochu těší na Mikuláškou, kterou pro ně již tradičně chystáme a také na Vánoce, protože je čekají besídky, posezení, dobroty, kulturní program a také ve větším počtu návštěvy rodin. Pokud byste v předvánočním období chtěli do domova zavítat i vy a prohlédnout si to u nás, neváhejte se nám ozvat na socialni@domovpks.cz nebo zastupce@domovpks.cz, nebo zavolejte na 323 632 423 či 603 812 913, rádi vás tu provedeme nebo vás pozveme na některou z našich akcí. Mějte krásný prosinec a užijte si předvánoční atmosféru i svátky dle svých představ.

Petra Suchánková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena