Domov Pod Kavčí Skálou

1. 11. 2020

Druhá vlna otřásá společností od základu a všemožná omezení se pochopitelně dotýkají i našich seniorů. Je očekávatelné, že na jejich psychiku budou mít vyhlášená opatření, zejména zákaz návštěv a zákaz vycházení mimo objekt asi největší dopad.

My v Domově děláme všechno možné a občas i nemožné, abychom jim tuto nelehkou dobu pomohli překlenout a ustát.  Hygienická opatření a bezpečnost, kterou máme nastavenou na velmi vysokou úroveň, sklízí své plody. Navzdory tomu, že na vysoký podíl zaměstnanců dopadla povinná karanténa, po testování v Domově máme stále 100 % klientů negativních.

S chybějícími pracovníky přišla do Domova i velká flexibilita zbývajícího týmu. Všem záleží na tom, aby bylo v Domově stejně dobře jako dřív a aby vše fungovalo. Covidová doba nese z tohoto pohledu jednu dokonalou výzvu - vyzkoušet si vzájemnou zastupitelnost. A tady musím s plnou hrdostí na naše zaměstnance konstatovat, že jsme asi obstáli. Nejen, že Domov klape jako hodinky, ale i „kancelářští“ dělají všechno proto, aby klienti lépe snášeli období izolace od svých blízkých.  Rozjeli jsme zase videohovory s rodinami, obnovili jsme aktivity navzdory absenci obou aktivizačních pracovnic. Zástupkyně ředitele se pustila s klienty do pečení a do výtvarky a věřte, že s respirátorem na puse nad troubou je to velká výzva. Vrchní sestra chystá paměťová a jiná mentální cvičení, vedoucí PSS rozjela besedy o zemích, které navštívila při svých dovolených a promítá obrázky a vypráví příhody s lokálními obyvateli. Možná to „kancelářští“ neumí tak dokonale jako profesionálky, ale aspoň je u toho legrace.

V pocitu, že v tom naši senioři nejsou sami, nám distančně pomáhá i třída Zajíčků paní učitelky Jany Michaličkové z MŠ Čtyřlístek. Posílají nám pro naše obyvatele natočená videa s pozdravy a vyrábí pro ně různé hezkosti. Naposledy ozdobily stromek těsně před vchodem, na který je z Domova dobře vidět, ručně vyrobenými dubínky. Udělaly tím našim obyvatelům moc hezky u srdce. Jsme rádi, že je máme.

Kdyby byla doba normální a naše životy neovlivňovala druhá vlna pandemie, mohli bychom uspořádat oslavu devadesátých narozenin naší vážené klientky, paní Dagmar Alexandrové, velkoryse tak, jak si zaslouží.  Paní Alexandrová, říčanská rodačka, patří mezi zakládající členy místního skautského oddílu a sportovního mladistvého ducha nezapře dodnes. Narozeniny však mohla oslavit pouze v komorním duchu a obklopit se jen hrstkou svých nejlepších přátel z Domova, bez rodiny. Přesto jsme udělali všechno pro to, aby byla spokojená. A byla. Ale stejně se těší, až opatření pominou a ona si to bude moci s rodinou vynahradit. I další říjnoví oslavenci se těší, až bude po všem. Hromadnou oslavu narozenin jsme pro ně pro ně bohužel uspořádat nemohli, tak si to společně užijeme, až opatření dovolí.

Život v Domově plyne nějak pomaleji, když se nesmí ven a rodiny dovnitř, přesto se snažíme, aby bylo pořád nač se těšit. Celé září Domov žil událostí, kterou Báječné ženy v běhu a Domov společnými silami zorganizovali jako náhradu za zrušený Běh pro Domov Pod Kavčí Skálou. Celý měsíc veřejnost pro Domov běhala virtuálně a obyvatelé každý týden sledovali příspěvky na facebooku a také to, jak rostou počty kilometrů účastníků. A zjistili, že facebook je báječná věc, že se jeho prostřednictvím mohou spojit s lidmi třeba až z Ostravy. Díky projektu virtuálního běhu objevovali nový svět a těšili se ze sounáležitosti, kterou jim běžci na profilu události projevovali. S o to větším nadšením pak chystali „babičkovské“ věci do cen pro běžce. Na začátku listopadu naše obyvatele čeká posezení a poohlédnutí nejen nad tím, jak lidé běhali, ale hlavně, jak reagovali na ceny, které jim obyvatelé nachystali. Říjen byl měsícem posílání cen a nadšených reakcí oceněných.  A pro vás jen krátké poohlédnutí: Běžci, běžkyně a běžčata, zejména z řad Báječných žen v běhu, naběhali mezi 1. 9. a 30. 9. pro domov krásných 4 984 kilometrů a 930 metrů. Nejvíce se činily ženy a nakroužily 4.037 kilometrů a 810 metrů.  Příspěvky na profilu Měsíce běhu pro Domov Pod Kavčí Skálou získaly celkem 1.181 lajků. Běžci poslali našim seniorů více než 30 pozdravů a vzkazů.  Výtěžek ze závodu, který jsme získali za startovné či kilometrovné, byl také skvělý. Na to, že se jednalo vlastně o „z nouze ctnost“, protože jsme klasický běžecký závod pořádat nemohli, jsme nadšení. Získali jsme krásných 17.455 Kč a za to všem, kdo do toho šli s námi, patří velký dík. V prvním listopadovém týdnu budeme s obyvateli vybírat, co si za to pořídí. Těšíme se. A už teď děkujeme za radost, kterou jim to přinese.

Posíláme z Domova hodně pozdravů všem obyvatelům Říčan a zejména těm starším. Zvládejte stejně jako my a buďte zdrávi.

                            Petra Suchánková, zástupkyně ředitele

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena