Domov Pod Kavčí Skálou

29. 8. 2021

Domov Pod Kavčí Skálou děkuje za podporu

Život v Domově Pod Kavčí Skálou se s téměř plnou proočkovaností dostává zpět do svých původních kolejí. Období nepříjemných opatření a jarní nákaza, která více než měsíc sužovala náš Domov, je naštěstí už jen velmi nepříjemnou vzpomínkou. Součástí těchto vzpomínek jsou však i momenty hluboké vděčnosti za podporu, která se nám dostávala zvenčí. Nebylo možné se potkávat naživo, ale přesto jsme nezůstali v zapomnění.

Velký dík mimo jiné patří paní učitelce Janě Michaličkové a dětem s rodiči z její třídy Zajíčků z MŠ Čtyřlístek, kteří se ze všech sil snažili zpříjemnit nám období izolace od vnějšího světa. V souladu s ročními obdobími nám děti krášlily prostranství před Domovem, posílaly našim obyvatelům dopisy a obrázky, vyráběly pro ně drobná překvapení a pravidelně nám chodily mávat nebo zpívat před Domov. V první covidové vlně a v období mezi oběma vlnami naše seniory zapojily do soutěže Srdce s láskou darované, v níž na celé čáře zazářily a s projektem Střípky radosti získaly první místo. Kdo by se chtěl podívat, o jaký projekt se jedná, může si najít vítězná videa zde: https://srdce.age-management.cz/vitezove-2020

Jak se dařilo nákazu ve společnosti potlačovat a opatření se rozvolňovala, vracela se i do Domova lepší nálada. Pozdní jaro nám přineslo možnost trávit hodně času venku, na zahradě. Účast na zahradní terapii byla nebývale vysoká. Radost ze sdílení a společných prací byla všudypřítomná.  Rostoucí proočkovanost v našem zařízení umožnila návrat ke společným událostem, jako jsou různá vystoupení, a už opět pořádáme i společné oslavy narozenin s živou hudbou a plánujeme výlety za brány Domova. Navštívili jsme rozkvetlý Průhonický park i výstavu v Říčanském muzeu. A dokonce jsme rozšířili i nabídku aktivit u nás v Domově. Vedle již tradičních aktivit jako výtvarná dílnička, kuchyňská dílnička, společné čtení, filmový klub, hraní společenských her, zpívání, cvičení a rehabilitace a tréninku paměti, jsme do pravidelného harmonogramu zařadili keramickou dílnu, která udělala velké časti obyvatel obrovskou radost. Zřízení keramické dílny nebyla ani levná ani snadná záležitost, ale za tu radost v očích našich obyvatel to stálo. Jedná se nyní o jednu z nejoblíbenějších tvůrčích aktivit zde, v Domově. Část prostředků na nákup vybavení jsme získali prostřednictvím Běhu pro Domov Pod Kavčí Skálou, který jsme pořádali v předchozích letech a tímto všem účastníkům ještě jednou děkujeme.

 Letos si dáváme v pořádání tohoto závodu pauzu, tak trochu nucenou, ale zachovejte nám, prosíme, přízeň do dalších let. Rozhodnutí letos Běh pro Domov Pod Kavčí Skálou nepořádat ovlivnila covidová skutečnost. Na jaře byly totiž zrušeny téměř všechny velké i seriálové běhy. Většina z nich se přesunula na září a dále. Pohledem do běžecké termínovky jsme pak došli k závěru, že v „našem období“ není jediný den, kde by nám významně nekonkuroval některý ze seriálových běhů. A při malé účasti, která je s ohledem na popsanou skutečnost předpokladatelná, bychom nedokázali naplnit dobročinný rozměr běhu. Koncentrujeme tedy síly na příští rok. Snad bude život naší společnosti zasazený opět do normálních kolejí.

Snad nás očkování ochrání, umožní našim obyvatelům svobodný kontakt s rodinami a vnějším světem a my budeme moci i nadále realizovat všechny společné aktivity, aniž bychom sobě byli vzájemným rizikem.  Nyní se chystáme na seniorské Sportovní Hry, které pořádáme letos začátkem září už po jedenácté. Naši obyvatelé trénují venkovní i vnitřní disciplíny jako o život.  Atmosféra v Domově je nyní skvělá a účast na společných aktivitách významně větší než v době „před covidem“.  Doba covidová nás naučila jednomu. Dříve jsme všechny tyto aktivity a události brali my i naši klienti jako cosi automatického, dnes si možnosti něco podobného uspořádat a účastnit se všichni vážíme. Přejme si, ať nám tyto možnosti už nic nevezme a mějme pevné zdraví.

                  Petra Suchánková, zástupkyně ředitele DPKS

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena