Domov Pod Kavčí Skálou

31. 12. 2021

„Tak jaký byl?“

Tuto otázku si klade snad každý z nás. S příchodem nového roku bilancujeme a říkáme si, jaký bychom si ten nadcházející rok přáli.

Tak jaký byl?

Těžký, nadějeplný, lidský, kompromisní, plný poznání a lidské sounáležitosti.

Těžký proto, že i do našeho zařízení na začátku roku 2021 doputovala nákaza a naši klienti se ocitli v režimu přísné sociální izolace. Ta, dle našich poznání, napáchala pomalu více škod než onemocnění samotné. Těžký, protože do života našich obyvatel a jejich blízkých vstupovala stále nějaká omezení a opatření. Ale naučili jsme se a učíme se stále s nimi žít téměř naplno.

Nadějeplný proto, že s příchodem očkovací látky jsme věřili v brzké vyřešení situace a v návrat do normálního života. To se sice úplně nestalo, ale víme, že se chráníme, co můžeme a stále tedy věříme, že bude lépe.

Lidský proto, že zátěžové situace odhalily podstatu nás všech, jak to dobré, tak to špatné. Víme tudíž, co nás šlechtí a posiluje, a s čím se ještě musíme vypořádat. Lidský proto, že v těžkých chvílích nakonec zvítězilo prosté člověčenství a chuť žít.

Kompromisní, protože ne vše bylo, jak bychom si představovali. Tedy správně řečeno - hodně toho neproběhlo tak, jak bychom si představovali. Naučili jsme se s tím vypořádat a ještě si to i užít. Naučili jsme se balancovat mezi těšením a zklamáním. Naposledy jsme se třeba moc těšili na veřejnou akci, kterou jsme chtěli v prosinci uspořádat, na vánoční minitrhy s názvem „Kavka na punči“. A pár dní před realizací přišlo vládní rozhodnutí a zákaz pořádání vánočních trhů s venkovní konzumací. Těšili jsme se my, těšili se klienti, těšili se i sousedé. Nebylo z toho nic. Museli jsme to přijmout a jako drobnou kompenzaci jsme alespoň uvnitř uspořádali komorní posezení s vánočkou, punčem a výstavkou výrobků z našich výtvarných dílen. Nebylo to sice „ono“, ale i tak jsme si to nakonec v rámci Domova užili. Ty kompromisy nám po ročním tréninku konstantně se měnících úprav opatření už docela jdou.

Plný poznání o nás, o našich klientech, o tom, jak každý jeden z nás reaguje, když přijdou těžké časy. Plný poznání, jak nakonec fungujeme, když toho máme naloženo mnohokrát více než běžně. Plný poznání, jak dokážeme akceptovat změnu a přizpůsobit se. Z tohoto pohledu byl rok 2021 k nezaplacení. Chtěla bych tento bilancující příspěvek využít i k velkému poděkování kolegům a kolegyním. Jsou to velcí srdcaři a lidé, kteří jsou přesně tam, kde mají být. A to nehovořím jen o pečovatelích a zdravotnících, ale i o tzv. nepřímé péči, kam patří provoz a stravovací úsek. Občas totiž dělali i nemožné na hranici vlastních sil, aby věci fungovaly a naši klienti na úrovni poskytovaných služeb nepoznali, že my třeba v ten moment zápolíme s problémy, že nás není ve službách dostatek z důvodu vyšší nemocnosti apod… V sociálních službách jsou totiž přesně takoví lidé potřeba. A já jsem vděčná, že přesně takoví lidé tvoří náš tým.

Plný lidské sounáležitosti proto, že jsme ani na chvíli nepřestali přemýšlet nad tím, jak klientům jejich prožívání celospolečensky tíživé pandemické situace usnadnit, jak jim „rozsvítit jejich dny“. S existujícími opatřením to někdy šlo více, někdy méně. Léto bylo pro všechny nejsnazší. Avšak i během celého roku jsme se snažili přinést do života našich klientů nemálo společných aktivit, které daly jejich dnům obsah a smysl. Otevřeli jsme keramickou dílnu, pokračovali ve výtvarných kroužcích, pečovali jsme společně o zahradu, společně jsme zdobili dům, pekli a hodovali a scházeli se při různých tradicích. Velmi nás podporovaly děti ze třídy Zajíčků z MŠ Čtyřlístek se svými rodiči a přichystali pro naše klienty řadu překvapení beroucích za srdce. Moc za to děkujeme. Děkujeme, že jste tam „venku“ pořád pro nás. Máme vás rádi.

On nakonec ten rok 2021 nebyl tak špatný, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jen byl jiný.

A co si přát pro ten rok, co právě přichází? Ať zůstane všechno to hezké a dobré, a to těžké ať už jednou pro vždy zmizí. Naši klienti vás, čtenáře Kurýru, z celého srdce zdraví, posílají vám prskavku pro štěstí a vzkazují, že láska a víra v lepší zítřky všechno spraví. Mějte se krásně a v novém roce nechť vás provází pevné zdraví, láska i štěstí.

Petra Suchánková, zástupkyně ředitele Domova Pod Kavčí Skálou

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena