Domov Pod Kavčí Skálou

27. 8. 2022

Léto v Domově Pod Kavčí Skálou

 

Léto bývá většinou poklidnějším obdobím roku, co se týče klientských aktivit, ale letos to rozhodně neplatí. Náš domov žije čilým životem venku na zahradě, pokud tomu venkovní teploty dovolí, anebo uvnitř v zájmových místnostech chráněných příjemným stínem.

Letos se naši obyvatelé během letních dní často pouštěli do zvelebování zahrady a terasy, kde potom rádi tráví své chvilky odpočinku v příjemném rozjímání ve stínu vzrostlých stromů nebo se šálkem kávy se svými blízkými či spolubydlícími. Zahradničení a jeho výsledky můžete obdivovat nejen ve vnitřní zahradě, ale pokochat se mohou i kolemjdoucí po ulici. Pás letniček lemující vchod do domova a chodník podél něj je příjemným potěšením pro oko.

Těšili jsme se proto, jak zahradu uprostřed léta využijeme pro uspořádání grill-party. Avšak potrápily nás venkovní teploty, pohybovaly se v den plánované slavnosti vysoko nad třicítkou a zahnaly nás dovnitř. Ale i tak jsme si to užili s dobrým jídlem, harmonikou a společným zpěvem.

Léto je také ideálním obdobím pro trénink rozličných dovedností na blížící se Sportovní hry, které náš domov každoročně na podzim pořádá. Letos nás čeká už 12. ročník, a pokud všechno dobře dopadne, zúčastní se 12 týmů ze 12 spřátelených Domovů pro seniory.  Je to vždy velká událost mezi seniory Středočeského kraje a dílem i Prahy oblíbená. Letos to bude velká výzva, a to zejména proto, že bychom měli obhájit loňské medaile. A tak pečlivě trénujeme fyzické disciplíny (např. košíková, hod na cíl), jemnou motoriku a rovnováhu (např. bludiště), mentální schopnosti (poznávačky, puzzle apod.), pečlivě posilujeme týmového ducha a těšíme se na druhou půlku září, kdy to všechno vypukne.

Aktivity s našimi seniory dostávají během letních měsíců i malinko jiný nádech. V době dovolených se do nich zapojují i další kolegové, nejen aktivizační pracovnice. Je zapotřebí poskytnout klientům kvalitní program a zároveň dopřát aktivizátorkám řádný odpočinek. S každým dalším člověkem, který aktivity vede, dostávají jiný rozměr, objevují se nové nápady a podle reakcí naši obyvatel, klienti jsou spokojeni. A to nám všem v Domově Pod Kavčí Skálou jde. Proto jsme se pustili i do další nemalé akce. V pokojích, které to prostorově umožňují a jsou k tomu vhodné, budujeme příčky tak, abychom zvýšili soukromí a životní komfort našich obyvatel. A ti to nadšení kvitují. Dvoulůžkové pokoje jsou sice vnímané jako běžný ubytovací standard v zařízeních sociálních služeb, ale chybí pocit soukromí. Tak tam, kde to jde, jsme se rozhodli toto soukromí našim obyvatelům dopřát. A protože se snažíme šetřit, kde jen to je možné, pustili jsme se do těchto přestaveb svépomocí. I vedení si navlékne montérky, chopí se vrtaček, řezaček a dalších udělátek a během necelého týdne je jeden „zázrak“ na světě. U nás v zařízení totiž razíme všudypřítomné heslo „když se chce, všechno jde“.  Jsme malý, komorní Domov, kde jsou všichni napříč organizačním schématem zapojeni do všeho, co je právě potřeba. Tak docela často uvidíte paní účetní dolévat na zahradě klientům pití, zástupkyni ředitele péct s klienty v aktivizační místnosti koláč a ředitele na štaflích, jak stěrkuje sádrokarton. A většina obyvatel Domova to vnímá jako běžnou praxi a cítí se zde doma mezi „svými“, kteří pro ně dělají, co je v jejich silách.

Krásné léto i vám, milí Říčanští a přespolní.

Petra Suchánková, zástupkyně ředitele DPKS

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena