Domov Pod Kavčí Skálou

30. 10. 2022

Říjnová jízda

Ano, čtete správně, jsme Domov seniorů a říjen byl jedna velká jízda, pomalu se nám chce říci „jako zamlada“. Se skvělými akcemi se u nás roztrhl pytel a tak trochu jsme nevěděli, co dříve.

Prakticky jsme s velkou jízdou začali ještě na konci září, kdy naše zařízení pořádalo už 12.ročník Sportovních her seniorů. Vždy zveme družstva z okolních a spřátelených domovů, letos mezi sebou bojovalo deset týmů. Každý účastnící se domov postavil na start jeden tým o třech hráčích. Soutěžilo se v sedmi disciplínách zaměřených na fyzické i mentální dovednosti, případně jejich kombinaci. My máme velikou radost, že tým, který reprezentoval náš domov, úspěšně vybojoval jedno z předních umístění. Odnesli jsme si krásnou stříbrnou medaili apocit veliké hrdosti. Zlatá medaile zůstala vlastně taky vmístě, putovala do sousedské DPS Říčany.

Začátek října přinesl hned dvě velké akce. 7.10. jsme dopolední vernisáží otevřeli výstavu Vzpomínky na tenkrát, která se bude ve společných prostorách našeho Domova konat až do 7.11.2022. Výstavou jsme navázali na reminiscenční aktivity, které zde v Domově průběžně realizujeme. Mezi exponáty najdete předměty z běžného života z doby před 50 lety a více. Navštívila nás i paní učitelka Jana Michaličková z MŠ Čtyřlístek se svou třídou Zajíčků a přinesla nám kytičkové pozdravy. Mezigenerační spolupráce má v našem zařízení pevné kořeny, budujeme krásné vztahy mezi starší generací a dětmi a společně tvoříme mnoho prospěšných projektů. Děti se k nám jako obvykle velmi těšily. Bylo to krásné zahájení plné emocí.

Ještě tyto emoce ani nevyhasly a přišel další týden a s ním hned v pondělí 10.10. další velká sláva plná radosti. Čekalo nás Slavnostní odpoledne a vyhlášení literární soutěže „Pošlete vzkaz příběhem“, kterou v rámci projektuOživíme Českovyhlásila VZP, a.s. Znašeho zařízení se účastnili zapomoci aktivizačních pracovnic čtyři klienti, z nichž jeden v rámci své kategorie vyhrál hlavní cenu. Zástupci organizátorů tak přijeli přímo za námi, resp. za vítězkou. Jsme právem pyšní na naši obyvatelku, paní Marii Čermákovou (92 let), která svým příběhem „Křížem krážem aneb Jak jsme cestovali“ okouzlila hodnotící komisi a řadu dalších čtenářů. VZP, a.s. si pro zařízení, z něhož vzešel výherce, připravila řadu krásných cen v celkové hodnotě 30.000Kč, které naši klienti rádi využijí. Pogratulovat výherkyni i ostatním účastníkům přijeli i zástupci města Říčany. Velikou radost jsme měli také z návštěvy zástupce našeho zřizovatele, radního Středočeského kraje pro oblast sociálních věcí, pana Mgr.Martina Hrabánka; stejně tak i znávštěvy Ing.HalinyTrskové, místopředsedkyně představenstva VZP, a.s. a duchovní matky celého projektu. Mezi gratulanty nechyběli zaměstnanci a ostatní obyvatelé Domova. Velmi příjemným zpestřením celého odpoledne bylo i nesmírně srdečné a chytlavé vystoupení zpěvačky Heidi Janků. Děkujeme za krásný projekt i slavnostní momenty. A u nás v zařízení zřejmě neplatí heslo „do třetice všeho dobrého“, protože s hezkými momenty ještě nekončíme. Sérii úspěchů našich obyvatel na poli sportovním završil v půlce října náš tým složený ze tří trénovaných klientů na Chodovské šipce, kterou již tradičně pořádá Domov pro seniory na pražském Chodově. Jsme pyšní, že se nám letos podařilo získat první místo a vybojovat zlatou medaili.

Rádi bychom na stránkách tohoto časopisu poděkovali všem našim aktivním klientům, kteří se do soutěží a podobných výzev zapojují a kteří reprezentují náš Domov. Každé jedno ocenění nám udělá velikou radost. Nesmírně si vážíme jejich nasazení a úsilí. Obdivujeme, s jakou výdrží se občas i po večerech schází a trénují disciplíny, o kterých vědí, že se na sportovních hrách objeví. Je na místě tady poděkovat i personálu, zejména děvčatům z aktivizace, s jakou trpělivostí naše klienty na všechny ty soutěže a klání připravují a pomáhají jim. A nemyslete si, že jsme všechny své síly vydali na náš aktivní říjen. Listopad čeká a spolu s ním spousty plánů. Těšíme se naposlední opékání špekáčků v tomto roce, dušičkové dýňování, předadventní loupání ořechů apřípravy na pečení, setkávání s dětmi z MŠ Čtyrlístek, na cestovatelské besedy a spoustu dalšího.

Domov Pod Kavčí Skálou Hledá na 1 den v týdnu výpomoc do prádelny. Pracovní poměr – DPP, vhodné i pro maminky na MD. Pro více informací kontaktujte ředitele domova Václava Bráchu (reditel@domovpks.cz, tel.: 608041545)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena