Dopravní omezení

26. 10. 2021

Názor: J. Kapr

Dovoluji si tímto reagovat na informační leták, kterým město Říčany dává na vědomí záměr v jedné z jeho rezidenční čtvrti vytvořit systém jednosměrných ulic spolu s různými zpomalovacími prvky, retardéry atd.

Žiji v Říčanech přes 50 let a dosud jsem neměl potřebu veřejně se vyjádřit k některým věcem, které se ve městě dějí, zvláště v poslední době.

Bydlíme v klidné vilové čtvrti města, kde se všichni sousedé znají, navzájem se zdraví a mnoho z nás tu žije po celé generace. Ulice zde jsou krásně široké, klidné, s chodníky po obou stranách, pouličním osvětlením; mnoho ulic je slepých nebo neprůjezdných tranzitní dopravou. Nyní se na základě projednání s několika nespokojenými obyvateli město rozhoduje, že by v celé této oblasti (ulice Labská, Vltavská, Sázavská, Otavská atd.) vytvořilo další systém jednosměrných ulic.

Uvažujeme, co se asi mohlo stát, když co Říčany stojí, nebylo to zapotřebí a potřeba to není ani nyní. Když se bavíme se sousedy, NIKDO z nich žádné jednosměrky nechce a vůbec nechápeme, jak to mohlo někoho napadnout.

Pravděpodobně to souvisí se zjednosměrněním ulice Jizerská. To jsme se všichni domnívali, že naprosto postačí, doprava se výrazně omezila a další dopravní regulace je proti zdravému lidskému rozumu.

Je pozoruhodné, že na základě požadavků několika jedinců město okamžitě reaguje, když se ale objeví problém v podobě řádně a se všemi náležitostmi vypsaného referenda, zastupitelé ho smetou ze stolu.

Pokud někomu vadí, že okolo jeho domu projede za celý den maximálně několik desítek aut, měl by pochopit, že pokud by takto postupoval každý občan města, museli bychom všichni jezdit na kole.

Pokud je navíc mezi těmito lidmi člověk, kterému vadilo např. to, že v zimě na čerstvém vzduchu

sáňkují venku děti bez roušek, myslím, že to o něčem vypovídá.

Bydlím v domě s rohovou parcelou, kde vchod je z ulice Sázavská a garážové stání v ulici Vltavská.

Pokud by se tedy tento geniální nápad realizoval, nemohli bychom např. vyjet z garáže a zajet před vchod, museli bychom objíždět celý blok, tzn. cca ½ km. Takto jsou ale zde postaveny téměř všechny rohové domy a vznikaly by absurdní situace, že kvůli několika metrům by museli lidé objíždět celou čtvrť.

 Není přece možné, aby takto několik militantních jedinců svými nesmyslnými požadavky otravovalo a znepříjemňovalo život několika stovkám či tisícům obyvatel.

Podobné nápady vznikající od stolu, bez znalosti věci a všech souvislostí pak ale uškodí většině.

Věc by se měla začátkem listopadu znovu projednávat, proto doufáme, že zvítězí zdravý rozum,

protože pro naprostou většinu místních by to byla jen další zbytečná regulace tam, kde není zapotřebí.

 

Děkuji za pochopení

Jiří Kapr

 

Mapa řešení jednosměrek zveřejněná na webu města je návrhem občanů. Veškeré doplňující informace o situaci v Jizerské ulici najdete na straně 19.

 

 

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena