Dotace města na akce - tentokrát bez emocí

29. 3. 2019

Tomáš Skřivánek, člen finančního výboru a zastupitel za KM

Mělo to být dlouhé zastupitelstvo. „Jen bod dotace akcí pořádaných v Říčanech zabere hodinu, vždy se okolo toho rozvine bouřlivá diskuse, každý má názor, každý ví, komu ubrat a komu přidat,” říkali mi před březnovým zasedáním zkušenější a déle sloužící zastupitelé. Nakonec na žádné emoce nedošlo a bod prošel hladce, když jej podpořilo 16 zastupitelů ze všech na radnici zastoupených stran a hnutí.

Jak je to možné? Na diskusi na téma kdo má moc a kdo zas málo vůbec nedošlo. Zásluhu na tom mají především členové dotační komise - Jaroslav Borovský, Andrea Klapálková, Markéta Hubínková, Iveta Kozáková a Nina Šafránek Vaněčková, kteří dodali pro jednání zastupitelstva precizní materiál zdůvodňující navrženou výši dotací, případně jasně vysvětlili důvod, proč má být krácena. Hodnotili slovně, hlavním kritériem hodnocení byl odhadovaný počet účastníků každé akce, efektivnost jejího rozpočtu a přínos projektu pro město. Nebáli se v žádostech ani výrazně škrtat, především z důvodu nadhodnoceného odhadu počtu účastníků či nehospodárnosti. V souladu s pravidly programu bylo do konce minulého roku zaevidováno 67 žádostí v celkové hodnotě 1 639 500 korun (v roce 2018: 62 žádostí v celkové hodnotě 1 378 200 korun). Komise se díky krácení vešla do stanoveného rozpočtového rámce 1,5 milionu korun.

A na jaké akce se můžeme letos těšit. Nejvyšší padesátitisícovou dotaci získalo Fuego Říčany na 42. Říčanský pohár, dvoudenní otevřenou mezinárodní taneční soutěž; Cesta integrace na Den záchranářů; Judo Club Kyklop na Judo Cup; Rugby Club Říčany na dětský den a spolek Na Radostech na dvojici pouličních festivalů jídla a pití - Jarní festival Říčany, který proběhne v květnu na Lázeňské louce, a na zářijový Street Food Festival.

Jsem rád, že jsme se my, zastupitelé, nepokusili suplovat práci odborné komise a do říčanských akcí tentokrát lokální politika vůbec nezasáhla. Zda bylo správné podpořit právě zvolené akce, budeme moci společně jako jejich účastníci posuzovat v průběhu celého letošního roku. Osobně se na mnohé z nich už moc těším.

Tomáš Skřivánek,

člen finančního výboru a zastupitel za KM

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena