Draci se vydají do Švédska obhajovat medaile

30. 4. 2023

Již od roku 2017 náš klub pravidelně vyjíždí se závěrem florbalové sezóny na Mölndals Ungdomscup, nejstarší mládežnický florbalový turnaj na světě. Tento turnaj se koná od roku 1989 a pravidelně ho navštěvuje přes 160 týmů ze Švédska, Norska, Dánska a České republiky. Letošní ročník se koná od 20. do 24. dubna a Draci na něm nebudou chybět.

Bohužel, pandemie COVID-19 zasáhla všechny aspekty našeho života, nevyjímaje sportu a cestování. Draci se totiž od roku 2019 do Švédska nepodívali. Je proto na místě připomenout naše turnajové úspěchy. Poprvé, v roce 2017 jsme vyjeli s mladšími a staršími žáky a na turnaji jsme se spíše oťukávali. V roce 2018 jsme odcestovali s kategoriemi 05 (mladší žáci), 03 (starší žáci) a 01 (dorostenci). Mladší žáci odehráli kvalitní zápasy, v play-off však skončili velmi brzy. Dorostenci předvedli kvalitní výkony a nakonec přivezli do Říčan stříbrné medaile. Starší žáci předvedli fenomenální jízdu, kdy nejdříve ve skupině podlehli jednomu z nejslavnějších florbalových klubů světa Pixbo Wallenstam, ale i přes to postoupili do play-off z druhého místa ve skupině. Draci prošli poměrně hladce celým pavoukem play-off a s Pixbem se setkali znovu ve finále. To bylo skutečně nervy drásající. Naši hráči vedli už 3:1, ale soupeř během minuty srovnal na 3:3. Draci se však nevzdali a minutu před koncem obrátili gólem na 4:3 vývoj zápasu na svou stranu. Říčanští hráči se tak mohli radovat z vítězství v celém turnaji.

V následujícím roce jsme se vypravili na sever Evropy s kategoriemi 02 (dorostenci), 04 (starší žáci) a 06 (mladší žáci). I na tomto ročníku jsme zaznamenali medailové úspěchy. Dorostenci po smolné základní skupině vyhráli play-off B skupiny a získali tak zlaté medaile. Starší žáci v základní skupině zvládli porazit Pixbo a ve skupině získali druhé místo. To v rámci systému turnaje znamenalo play-off B skupiny, ve kterém Draci vybojovali bronzové medaile. Mladší žáci se po zápasech v základní skupině dostali do play-off C skupiny. V něm se probojovali až do finále, kde smolně prohráli a zkompletovali tak všechny druhy cenných kovů pro dračí výpravu.

Jak je zmíněno výše, na letošním ročníku turnaje máme po dlouhé pauze na co navazovat. Pro hráče i trenéry je tento turnaj skvělou florbalovou zkušeností jak herní, tak týmovou. Víme, že i v zahraničí jsme schopní odehrát kvalitní zápasy. Každý, kdo se někdy věnoval sportu, mi jistě potvrdí, že to je asi nejsilnější motivace do další práce.

Za klub FBC Draci Říčany Tomáš Tichý

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena