Druhá vlna epidemie COVID-19 zasáhla i Říčany

1. 11. 2020

Během října došlo k rychlému šíření koronaviru nejen v Praze, ale také v jejím okolí. V polovině září hygienici evidovali v Říčanech necelých 30 lidí s pozitivním testem na COVID, ve třetím říjnovém týdnu to už bylo téměř 300 případů. V bývalém okrese Praha-východ to pak bylo zhruba 3000 lidí. Už v průběhu září začala znovu fungovat Bezpečnostní rada města Říčany, která s vyhlášením nouzového stavu přešla do podoby Krizového štábu ORP Říčany. 

„Situace je jiná než na jaře. Neřešíme nedostatek roušek či dezinfekce, ale řešíme zásadnější problémy – nedostatek testovacích míst, personálu v nemocnicích i přesnější a klidnější komunikaci k obyvatelům,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen (Klidné město).

Testovací místo

Na začátku října se rozběhlo testování také v říčanské nemocnici a během prvních týdnů už začaly výsledky proudit ke stovkám vyšetřených. Nápor je tak velký, že se už nemohou objednat samoplátci. Potřeba je tedy nařízení hygieniků nebo žádanka registrujícího lékaře. Nemocnice Říčany nyní řeší, jak zvýšit objem testů. Na provoz testovacího místa přispívá město Říčany, rozhodla o tom městská rada.

Nedostatečný počet personálu a kapacit nemocnic

Stejně jako další nemocnice trápí i tu říčanskou nedostatek personálu. Vyzýváme všechny, kdo mají nějaké zdravotnické vzdělání, aby nabídli dočasně své služby zdravotnickým zařízením. Je to nyní před vrcholem pandemické vlny zásadní pomoc. Během října byla uzavřena Olivova dětská léčebna a její prostory i personál byly nabídnuty jak nemocnici, tak krizovému řízení Středočeského kraje. 

Školy

V průběhu září ředitelé na doporučení města vyhlásili dvoudenní ředitelské volno, kterým se prodloužily prázdniny. Přerušilo se tak šíření koronaviru na školách. Nicméně postupně začal Krizový štáb ČR ve spolupráci s MŠMT školy uzavírat v rámci celé republiky. Město už o prázdninách začalo s řediteli organizovat veřejné zakázky na nákup notebooků pro všechny učitele říčanských škol. Se začátkem distanční výuky tak začaly proudit první počítače. Nyní jsou všichni učitelé vybaveni a mohou distanční výuky vést prakticky z jakéhokoli místa. Provoz mateřských škol probíhal bez omezení do chvíle, kdy se koronavirus začal šířit i tam. Dvě školky uzavřeli hygienici a následně město s řediteli rozhodli vyhlásit podzimní prázdniny podobně jako ve školách. 

 

Úřad

Na základě nařízení Vlády ČR byl omezen také provoz Městského úřadu v Říčanech. Úřední dny pro veřejnost se zkrátily na pouhé dva dny po 5 hodinách provozu. Pondělí a středa od 7-12 hodin. Vzhledem k šíření koronaviru na radnici se klienti úřadu podrobují kontrolnímu měření teploty. Žádáme veřejnost, aby k vyřízení svých záležitostí využívala v maximální míře elektronickou formu komunikace. Většina zaměstnanců přešla na home office. 

Omezení

Krizový štáb řešil i otázky provozu veřejných sportovišť či farmářských trhů. Přiklonil se spíše k mírným regulacím a doporučením než k uzavírání. Lidé by měli být v těchto místech ohleduplní a dodržovat nařízení, v případě farmářských trhů dostali prodejci víc prostoru, aby se snížila hustota nakupujících, stánky musejí být od sebe minimálně 5 metrů daleko.

Na závěr připomínáme, že nejjistější cestou, jak zabránit šíření koronaviru, je minimalizace kontaktů. Dále pak dodržujte pravidla 3R – rozestupy, roušky, ruce. Pravidla Krizový štáb ČR i Vláda ČR postupně upravují. Sledujte prosím důvěryhodné zdroje (Českou televizi či rozhlas) nebo webové stránky města či FB profil města Říčany.   

Kateřina Lauerová,

tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena