Druhý ročník Překvapte Říčany startuje

29. 9. 2017

Pojem participativní rozpočtování se díky pozornosti sdělovacích prostředků stává stále známější. Zapojit občany se snaží jak velké městské části Prahy, Ostravy tak i menší obce jako Chýně či sousední Mnichovice.

Na velikosti v tomto případě nezáleží. Záleží na chuti vedení úřadu ptát se občanů, na odvaze předat kus své odpovědnosti za rozhodování o veřejných prostředcích. Je to o vůli vyjít vstříc a zapojit aktivní část veřejnosti do celého procesu: nápad – diskuze s lidmi – příprava projektu - kontrola realizovatelnosti – získání široké podpory. V případě vítězství pak samotná realizace a odpovědnost za to, že i výsledek uspokojí širokou veřejnost. Nic nejde samo a celý proces trvá minimálně rok. V případě úspěchu je však výsledek něco trvalého, co si lidé sami zvolili a co ocení.

Zhruba na třicet českých měst již „pébéčko“ vyzkoušelo. Místní dostali šanci něco sami změnit v místě kde žijí. Vždyť kdo lépe zná potřeby obyvatel než oni sami. Konstruktivní setkávání obyvatel a zástupců radnice nad nápady vždy přináší vzájemná obohacení. Lidé mají možnost nahlédnout do fungování úřadu. Naopak úřad začne vnímat potřeby lidí v jiném kontextu. O každém námětu je však třeba diskutovat. Čím více lidí přijde diskutovat, tím lépe se mohou návrhy přizpůsobit požadavkům lidí a oslovit tak větší skupinu. V tomto ročníku jsme povolili až tři náměty od jednoho navrhovatele. Nechceme omezovat kreativitu navrhovatelů pouze na jeden návrh. O smysluplnosti svého námětu musí každý navrhovatel přesvědčit poměrně široký okruh lidí. Pak už je na hlasujících, jaký projekt podpoří. Finanční prostředky získává projekt, ne navrhovatel. Jak jsme se přesvědčili v prvním ročníku, vyhrát můžou i náměty, které za sebou nemají širokou členskou základnu a důležitý je veřejný prospěch.

Pébéčko také někdy působí jako „urychlovač“. Některé projekty už má město vytipované, ale nevnímá je tak důležitě jako třeba občané. Ti můžou podporou vyjádřenou hlasováním posunout projekt blíže k realizaci.

Na druhý ročník pébéčka byla opět schválena celková částka pět milionů korun. Jeden milion na malé projekty do 500 tisíc a čtyři miliony na projekty do dvou milionů. O tom, co bude z těchto veřejných prostředků hrazeno, rozhodnou občané města. Ti budou v květnu 2018 hlasovat opět elektronicky přes aplikaci Řídím Říčany, nebo papírově jako v prvním ročníku. Návrhy z loňska, které neobsadily přední příčky, se opět mohou zapojit i letos. Navrhovatel může být fyzická osoba starší 15 let s trvalým pobytem v Říčanech, stejně tak i hlasující. Letáček stačí vyplnit a poslat mailem na adresu ridim@ricany.cz či přinést do infocentra na Masarykově náměstí. Elektronický formulář bude k dispozici od 15. 10. na webu www.prekvaptericany.cz v novém designu.

Nenechte si své nápady pro sebe! Překvapte nás i letos. Těšíme se na nové nápady a na vaši účast na veřejných setkáních.

Kateřina Lauerová, Koordinátorka pébéčka

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena