Dušičky – Památka zesnulých

27. 10. 2023

Na území města Říčany se nacházejí čtyři hřbitovy: v Pacově, Jažlovicích, ve Strašíně a v Říčanech. Hřbitovy můžete navštívit v tyto otevírací hodiny: od 1. dubna až do 4. listopadu 7.00–19.00 hod. a od 5. listopadu až do 31. března 9.00–17.00.

V období kolem 2. listopadu, kdy si připomínáme Památku zesnulých či lidově Dušičky, se strážníci městské policie zaměřují na kontrolu hřbitovů. Důvodem jsou zvýšené počty krádeží. „Chceme upozornit všechny návštěvníky, aby nenechávali své věci bez dozoru, i když jdou například jen pro vodu,“ vysvětluje vedoucí MP Říčany Václav Řezáč. „To samé platí i o automobilech. Nenechávejte v nich žádné cenné věci. Vzhledem k tomu, že se v této době množí i krádeže smuteční výzdoby hrobů, bude hlídková činnost probíhat i v nočních hodinách. Děkujeme za spolupráci.“

  • Na hřbitově v Pacově byly dokončeny stavební práce. Konkrétně se jednalo o zvětšení hřbitovní plochy a dobudování zdí. V rámci projektu byla také rozšířena a zpevněna parkovací plocha. Součástí nové části hřbitova je i vzpomínkové místo, které bude zdobit pietní umělecký objekt ze slatinské žuly. Dílo vzniká ve spolupráci paní Klapálkové z osadního výboru Pacov a plzeňského kameníka Lukáše Řezníčka.
  • Úprav se dočká i říčanský hřbitov v ulici Ke Solné stezce. Zde plánujeme výstavbu kolumbária (kolumbárium je stěna s výklenky, jež jsou určeny pro uložení pohřebních uren). Návštěvníci mohou zaparkovat na nově upraveném parkovišti.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena