EKOCENTRUM

29. 3. 2019

Jarní úklid kolem Říčanského potoka; Je čas na jarní setí; Zelené kilometry opět po roce

Jarní úklid kolem Říčanského potoka

Také vám vadí, že mnoho hezkých míst ve městě a okolí je zaneřáděno smetím? Nezoufejte a pojďte s tím něco udělat. Ekocentrum Říčany již poněkolikáté organizuje oblíbený sběr odpadků pro muže a ženy činu. Trasa letos vede dobrodružně korytem Říčanského potoka - je tedy velice vhodná pro rodiny s akčními dětmi. Šnorchly volitelné, holinky nutné! Pytle a rukavice zajistíme my.

Začátek 14. dubna v 10 hodin na konečné autobusů Wolkerova. Konec kolem oběda u Říčanské hájovny na začátku akce Den Země. Těšíme se na vaši účast!

Martin Karáč

 

Je čas na jarní setí

Aby se to letos zelenalo a kvetlo ve vašem okolí, je čas vysévat – zeleninu, okrasné či luční květiny. V Muzeu Říčany je vám k dispozici Semínkovna – zásobárna semen okrasných květin (aktuálně třeba afrikány, krásenka, nebo sléz) a oblíbených i méně obvyklých druhů zeleniny (novozélandský špenát – čtyřboč, různé fazole). Můžete si vyzvednout semínka a na oplátku sem donést ta svoje – přijímáme cokoli kromě dýní/cuket, protože ty se nekontrolovatelně kříží. Poskytneme vám rádi také semínka lučních druhů (kopretin, chrp apod.)i s návodem, jak založit květnatý pruh ve vaší zahradě nebo před domem. Semínkovnu můžete navštívit i na Dni Země na Říčanské hájovně.

Kateřina Čiháková

 

Zelené kilometry opět po roce

Možná se vám zdá, že chodit pěšky do školy (nebo tam jezdit na kole, koloběžce či dokonce autobusem) jeden měsíc v roce je málo. Že to není žádný problém a odměňovat školáky za něco tak samozřejmého se snad ani nehodí. To byste se divili! Co je pro jednu rodinu přirozené, pro jinou může být ohromná komplikace a hned by se na vás obořili: Pustit dítě samotné do školy?! To v dnešním provozu – a zrychlené době – nemyslíte vážně!

U rodičů prvňáků to chápeme. U rodin z hůř dostupných lokalit je to taky jasné. Ale když někdo bydlí pár desítek i stovek metrů od školy, na přechodech dohlíží na bezpečnost městská policie a ve vzduchu voní květen… Proč sedat do auta? Vždyť jít stejnou trasu s kamarády ze sousedství je zábava!

Opět po roce vyhlašujeme soutěž pro školáky, žáky od 2. do 9. třídy. Zkuste se dopravit několik týdnů v kuse do školy BEZ AUTA. Když děti přemluví rodiče, aby se i oni dostali do práce jiným způsobem, není možné, aby se v Říčanech a okolí nepročistil vzduch.

Přesné podmínky soutěže rozešleme do základních škol v průběhu dubna. Půjde o to, aby se účastnily celé třídní kolektivy (přespolní spolužáci mohou samozřejmě využít autobus a vlak). Nejvytrvalejší třídy odměníme stejně jako loni pěknými cenami.

Akci pořádá Ekocentrum Říčany ve spolupráci s místním muzeem, s městem Říčany, Cestou integrace a MAP II v ORP Říčany.

Renata Skalošová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena