Ekocentrum

4. 11. 2019

Bioodpad je také odpad

Na zahradě během roku vzniká množství bioodpadu, který můžeme  zkompostovat. O možnosti získat od města Říčany kompostér jste se mohli na stránkách Kurýru opakovaně dozvědět (celkově bylo rozdáno více než 600 kompostérů). Kompostér si můžete sami vyrobit nebo si ho zakoupit v ceně okolo 1 000 Kč. Tipy, jak na kompostování, najdete např. na www.kompostuj.cz.

Pokud máte na zahradě zdroj bioodpadu, který se rozkládá obtížně, jako jsou větvičky tújí, můžete využít sběrného dvora, který je od vás přijme zdarma, nebo si pořídit hnědou popelnici.

Určitě odpad ze zahrad nepatří do veřejného prostoru -  do lesa, na břehy potoků apod. Z pozemku u železniční trati vpravo od mostu 5. května odvezli dobrovolníci Ekocentra Říčany do sběrného dvora tři vrchovaté přívěsy bioodpadu. Jednalo se asi o sedm kubíků tújí a posečené trávy, která se v tomto množství na hromadě nemůže bez provzdušňování zkompostovat. Původně jsme chtěli pouze odvézt větve stromů a keřů, které jsme sami při brigádách ostříhali. Pozemek se totiž snažíme udržovat průchodný a prosvětlený, aby tu mohly celoročně kvést rostliny a poskytovat útočiště opylujícímu hmyzu. Nakonec jsme odvezli kromě bioodpadu také množství odpadků, zbytků gauče a dřevotřískových desek. Prosíme obyvatele okolních pozemků, aby se k nám připojili ve snaze uchovat tento kousek přírody ve městě  jako příjemný prostor pro procházky.

Kateřina Čiháková

Ořechobraní v Ořechovce

Již tradiční akce se uskutečnila v sobotu 12. října. Společně jsme prozkoumávali, kdo v Ořechovce žije, ochutnávali napečené moučníky a hledali ořechy. Díky hojné účasti se nám povedlo všechno posekané býlí pohrabat a uklidit. Ještě stále je v Ořechovce co sbírat, doporučuji ji jako cíl vaší vycházky. Je tam krásně podzimně. Děkujeme městu Říčany za finanční podporu akce.            

Alžběta Macková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena